Monday, December 29, 2008

WILBUR SMITH: Blue Horizon

 
 Αγορά από το Book Depository

Ο Γουίλμπουρ Σμιθ είναι, θα λέγαμε, σίγουρο χαρτί. Ένας από εκείνους τους συγγραφείς που έτσι και διαβάσεις ένα βιβλίο τους και σου αρέσει, αποκλείεται κάποτε να απογοητεύσουν.
Και σ’ αυτό το μυθιστόρημα ο καταξιωμένος συγγραφέας καταπιάνεται με την αγαπημένη του Αφρική, και τις περιπέτειες ενός απογόνου της οικογένειας που δημιούργησε η γόνιμη φαντασία του, των Κόρτνι. Οι Κόρτνι είναι μια πολύ πλούσια οικογένεια άγγλων, που έκανε πατρίδα της την Αφρική, ανοίγοντας νέους εμπορικούς δρόμους. Πρόκειται για άφοβους άντρες και γυναίκες που έχουν στο αίμα τους το εμπόριο και την περιπέτεια.
Ο Τζιμ είναι γιος του Τομ Κόρτνι. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αφρική συντροφιά με τους ντόπιους. Μιλά κάποιες αφρικανικές διαλέκτους, αγγλικά και ολλανδικά, είναι δεινός ψαράς και κυνηγός, ενώ δεν του λείπει και το εμπορικό δαιμόνιο. Παρά το ότι ζει μια ενδιαφέρουσα ζωή γεμάτη περιπέτειες και κινδύνους τίποτα δε φαίνεται στ’ αλήθεια να τον ταράζει. Αυτό, μέχρι που συναντά τη Λουΐζα, μια νεαρή λευκή σκλάβα που φυλακίστηκε και εξορίστηκε στην Αφρική, μετά από τις ψευδείς καταγγελίες κάποιου, που υποτίθεται ότι είχε αναλάβει την προστασία της. Την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά.
Η Λουΐζα είχε υποφέρει τόσα πολλά στα χέρια του σωτήρα-τύραννού της που έχασε κάθε εμπιστοσύνη προς τους άντρες. Ο Τζιμ, ωστόσο, ρισκάροντας τη ζωή του, και ότι έχει και δεν έχει για να την απελευθερώσει, μοιάζει να είναι διαφορετικός απ’ τους άλλους. Παίρνει, λοιπόν, μαζί του το δρόμο της αναγκαστικής εξορίας, καθώς καταδιώκονται και οι δύο από τους συμπατριώτες του νεαρού Κόρτνι. Ο τελευταίος, παρέα με τους φίλους του ιθαγενείς, προσπαθεί να την οδηγήσει σε μια νέα ζωή, μακριά απ’ τους κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε γωνιά της άγριας αφρικανικής φύσης κι από την κακία των ανθρώπων. Η πορεία τους είναι δύσκολη, πολλές φορές θα δουν από κοντά το πρόσωπο του θανάτου, αλλά και οι δύο είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν και να πετύχουν τους στόχους του: Ο Τζιμ να γιατρέψει και κατακτήσει τη ματωμένη της καρδιά, η Λουΐζα να ξεφύγει από τους εφιάλτες της και να μπορέσει να δείξει εμπιστοσύνη στον άνθρωπο.
Ο «Γαλανός Ορίζοντας» είναι ένα ογκώδες μυθιστόρημα με πολλές κορυφώσεις, που ώρες ώρες γίνεται στ’ αλήθεια συναρπαστικό. Ο Σμιθ, εξαιρετικός παραμυθάς καταφέρνει και ζωντανεύει ένα ολόκληρο σύμπαν στη φαντασία του αναγνώστη, περιγράφοντας σκηνές ανείπωτης ομορφιάς αλλά και ωμότητας. Μιλά για ένα σκληρό κόσμο, που κι αυτός όμως μπορεί να γίνει όμορφος χάρη στη δύναμη της αγάπης αλλά και τη μαγεία της φύσης.
Αν σας αρέσει να διαβάζετε μια καλή περιπέτεια, αλλά και να μαθαίνετε κάποια πράγματα για άγνωστους πολιτισμούς, το βιβλίο αυτό θα σας καθηλώσει. Όπως γράφει και κάποιος κριτικός στην Ireland on Synday, εδώ έχουμε «μια αφήγηση επικής κλίμακας».

No comments: