“Ανακάλυψε τον έρωτα σαν πόνο καρδιάς και σαν κλειδί που ξεκλειδώνει και αφυπνίζει ολόκληρη τη γυναικεία της φύση χωρίς κανένα υπολογισμό και καμιά προμελέτη. Έπειτα ήρθαν τα λόγια του, υπερβολικά ίσως, αλλά χωρίς δόλο. Της είχε πει: Εμείς οι δυο δε φοβόμαστε να ξεπεράσουμε τους κανόνες όταν το λέει η καρδιά μας. Κι ύστερα έγινε σαφής: Αν έρθης να ζήσεις μαζί μου δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Από σένα θέλω μονάχα στοργή που δεν τη γνώρισα…”.
Το απόσπασμα είναι από τη σελ. 42 του μυθιστορήματος, της ιστορίας ενός απαγορευμένου έρωτα με φόντο τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης και μετά.
Η Μαρία είναι μια νεαρή γυναίκα απ’ τη Μεθώνη που όταν ήταν μικρή την πάντρεψαν άρον άρον μ’ ένα άλλο αγόρι, για καθαρά πρακτικούς λόγους: για να μην πέσουν στα χέρια των τούρκων. Όσο μεγαλώνει, η Μαρία αρχίζει να συνηθίζει την κατάσταση που της έχουν επιβάλει οι συνθήκες και οι ανθρώποι, αν και δεν μπορεί να πει κανείς ότι ο συζυγικός βίος είναι στ’ αλήθεια η εκπλήρωσή της, αφού δε γνώρισε ποτέ τον έρωτα.
Η μοίρα θα της παίξει κάποτε ένα παράξενο παιχνίδι, καθώς θα ρίξει στο δρόμο της ένα δυναμικό όμορφο άντρα, το μουσουλμάνο Σουλεϊμάν, επιτελάρχη του Αιγύπτιου αντιβασιλέα Ιμπραήμ, που βοηθά τους τούρκους να κρατούν στην σκλαβιά τους έλληνες. Ο Σουλεϊμάν θα σώσει το μαχαζί της Μαρίας και την ίδια απ’ την καταστροφή, αλλά την ίδια ώρα θα την ερωτευτεί. Προτού περάσει καιρός θα τον ερωτευτεί κι η ίδια και θα γνωρίσει επιτέλους τον έρωτα και όλες τις παραμέτρους του. Λογική και συναίσθημα δίνουν τη μάχη τους, με το δεύτερο τελικά να βγαίνει κερδισμένο, μια και η καρδιά από χαλινάρια δεν καταλαβαίνει. Έτσι η Μαρία αποφασίζει να ακολουθήσει τον αγαπημένο της στη χώρα του, την Αίγυπτο, που θα γίνει για κείνην μια δεύτερη πατρίδα, όπως είναι και για κείνον, αφού κατάγεται από τη Γαλλία.
Στην Αίγυπτο θα ζήσει τα πιο ευτυχισμένα χρόνια της ζωής της παρακολουθώντας από κοντά τα γεγονότα που συντάραξαν την ανατολική Μεσόγειο, τη μεγαλύτερη περίοδο του 19ου αιώνα.
Η “Απόφαση της Μαρίας”, όπως μάς την αφηγείται η Ιωάννα Κωτσάκη, γέννημα θρέμμα Αιγύπτου, είναι ένα στην ουσία ιστορικό μυθιστόρημα που έχει πολλά να διδάξει σε μας τους νεώτερους για μια συγκεκριμένη περίοδο της ιστορίας, αλλά και για τα ήθη και τα έθιμα μιας άλλης εποχής, σε κάποια άλλα μέρη που οι πλείστοι από μας ποτέ δε γνώρισαν.
Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα.
Από τις εκδόσεις Κέδρος.
No comments:
Post a Comment