Monday, December 29, 2008

YANG ERCHE NAMU & CHRISTINE MATHIEU: Η κόρη της λίμνης.

«Η κόρη της λίμνης» είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που έχουν να προσφέρουν πολλά στο δυτικό αναγνώστη, καθώς αναλαμβάνει την ευθύνη να τον μυήσει στα μυστικά μιας από τις πιο μικρές εθνότητες της αχανούς Κίνας, αυτής των Μοσό.
Σύμφωνα με τους θρύλους, αλλά και τις παραδόσεις, η κοινωνία των Μοσό ήταν και είναι μητριαρχική. Οι γυναίκες είναι οι αρχηγοί των οικογενειών, και το «στέμμα» μεταβιβάζεται από μάνα σε κόρη ανά τους αιώνες. Επίσης, σ’ αυτή την κοινωνία οι γυναίκες μπορούν να έχουν όσους εραστές θέλουν, και πολλές φορές τα παιδιά μιας οικογένειας μπορεί να έχουν διαφορετικούς πατέρες, έτσι ο γάμος θεωρείται περιττός. Οι Μοσό πιστεύουν ότι μ’ αυτό τον τρόπο διαφυλάσσεται η ηρεμία και δε δημιουργούνται προβλήματα ανάμεσα στις οικογένειες, κάτι που όπως θα δούμε δεν απέχει πολύ απ’ την αλήθεια.
Η Νάμου, που μαζί με τη Ματιέ συνυπογράφει αυτό το βιβλίο, ανήκει στην εθνότητα των Μοσό, εδώ θέλει να μας πει τη δική της ιστορία. Μας μιλά για την απόφασή της να ξεφύγει απ’ τον καθορισμένο δρόμο της παράδοσης και να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στον έξω κόσμο, τον σκληρό, το μαγικό, τον άγνωστο. Διαβατήριά της μια όμορφη φωνή, αλλά και η αποφασιστικότητά της. Έτσι, αν και μικρή, αν και αμόρφωτη, παίρνει το δρόμο της ξενιτιάς. Εκείνον που θα την οδηγήσει στην πραγματοποίηση των ονείρων της ή την καταστροφή.
Η σκέψη της, ωστόσο, κάθε τόσο επιστρέφει στη μικρή της πατρίδα, εκεί στις ακτές της λίμνης Λούγκου των Ιμαλαΐων, εκεί που γεύτηκε τις πρώτες πίκρες και τις πρώτες χαρές της ύπαρξής της. Εκεί όπου έζησε μια σκληρή ζωή αλλά πλούσια σε αγάπη και εμπειρίες. Η Ναμού προχωρά με γενναία βήματα προς το αύριο, χωρίς να ξεχνάει το χθες. Το χθες που την έκανε αυτό που είναι.
Δε θα λέγαμε ότι αυτό το βιβλίο είναι μια απλή βιογραφία. Είναι και λίγο μυθιστόρημα, αλλά είναι και ένα ιστορικό βιβλίο, καθώς μιλά για τα γεγονότα που συντάραξαν την Κίνα στη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο, για τη λογοκρισία και την υποχρεωτική κινάζικη μόρφωση που επέβαλε το καθεστώς, αλλά και για τα πολλά πρόσωπα της χώρας: τη μουντή επαρχία, το χαώδες Πεκίνο, τη θορυβώδη και υπογείως φιλελεύθερη Σανγκάη.
Ένα βιβλίο ρέκβιεμ για το χθες που ατενίζει με φιλοδοξία το αύριο.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

No comments: