Thursday, December 25, 2008

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΡΚΑΔΑΚΗΣ: Η μέρα που η Αμερική εξαφανίστηκε

Σαν «Έντεκα μικρές ιστορίες για αυτά που μας συμβαίνουν ή πρόκειται να μας συμβούν» αυτοσυστήνεται αυτό το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.
Είναι όμορφες αυτές οι φανταστικές ιστορίες που μας παρουσιάζει ο Γιώργος Ζαρκαδάκης. Αν και οι περισσότερες ασχολούνται με το μακρινό μέλλον είναι και κάποιες που φαίνονται να συμβαίνουν σήμερα, ή και να έχουν ήδη συμβεί. Εξάλλου πραγματικότητα και φαντασία πάνε χέρι χέρι, και κατά την περίσταση η μια ή η άλλη επιβάλλει τους κανόνες της.
Όλα αρχίζουν τη «Μέρα που εξαφανίστηκε η Αμερική». Εκείνη τη μέρα ένα συμπαθητικό γερόντιο συλλαμβάνεται να μην έχει αγοράσει τίποτα, με αποτέλεσμα να φάει επίπληξη κι ένα γερό πρόστιμο απ’ την καταναλωτική Αστυνομία του μέλλοντος. Αυτό θα τον οδηγήσει σε μια μοιραία πράξη.
Παραμένοντας στο αύριο παρακολουθούμε ένα τηλεοπτικό αστέρα να ενώνει τις δυνάμεις του μ’ ένα αφρικανό θρησκευτικό ηγέτη με σκοπό την κατασκευή της πιο σημαντικής εφεύρεσης όλων των εποχών. Τα πιο πάνω συμβαίνουν στο «Νεφελοθραύστη».
«Ο Αφροδιτιανός» είναι η ιστορία ενός επισκέπτη από τον πλανήτη Αφροδίτη, που ζει σε μια μικρή κοινότητα προκαλώντας διχογνωμίες ανάμεσα στους απλοϊκούς επί το πλείστον κατοίκους της. Δυο πιτσιρικάδες προσπαθούν να ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβει, ζηλεύοντας προφανώς τη δόξα των πιο διάσημων ντετέκτιβ.
Ένας συνθέτης ανακαλύπτει την πιο όμορφη μουσική που δε γράφτηκε ποτέ στο «Μεγάλο Πα του έρωτα».
«Η μαύρη τρύπα της Λουκρητίας κι εγώ» ασχολείται με τις προσπάθειες ενός ερωτιάρη «ψαρά» που προσπαθεί να συλλάβει στα δίκτυά του τη θεϊκή Λουκρητία, με απρόσμενα ωστόσο αποτελέσματα. Μια ιστορία γραμμένη με χιούμορ.
Θα ’ρθει ή δε θα ’ρθει ο ήρωάς της να τη συναντήσει; Αυτό το ερώτημα απασχολεί μια δημοσιογράφο στο «Μπάτμαν των Αμπελοκήπων».
Το διήγημα που ακολουθεί είναι ένα από τα κορυφαία της συλλογής. «Ο Σκιάνθρωπος και η Απαστράπτουσα Καλλονή» είναι μια ιδιόρρυθμη ιστορία αγάπης από κείνες που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ένας άντρας και μια γυναίκα σμίγουν σ’ ένα έρωτα που φαίνεται να είναι γραμμένος στις χρυσές σελίδες της μοίρας, αλλά…
Και φτάνουμε στο «Στοίχημα», μια όχι και τόσο φανταστική ιστορία που μας μιλά για τη σχέση μίσους που δημιουργείται ανάμεσα σε δύο συνέταιρους με μήλο της έριδος μια γυναίκα. Μέχρι που μπορεί να οδηγήσει το μίσος αυτό; Ας πούμε μέχρι τα άκρα, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο δείχνουν.
«Ποιος είναι ο μεγαλύτερος αριθμός;». Αυτό το ερώτημα απασχολεί ένα σοφό άνθρωπο στο διήγημα «Ο Σοφός Πίθηκος», που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στα βάθη της Ανατολής.
Το μελλοντολογικό «Βιβλιονεκροταφείο» είναι το δεύτερο καλύτερο διήγημα αυτής της συλλογής, κατά την ταπεινή μας άποψη. Μιλά για τους ανθρώπους του μέλλοντος, που μετά από τις μεγάλες καταστροφές ζουν σε κυψέλες στο διάστημα, και που έχουν σα μοναδικό σκοπό της ύπαρξής τους τον αγώνα για την κατάκτηση μιας θέσης στον Πλανήτη Άρη, που θεωρείται ο Παράδεισος. Κάτι όμως που συνέβη πριν δεκαπέντε χρόνια έχει αλλάξει τα δεδομένα. Τι ήταν αυτό; Η απάντηση κρύβεται στο «Βιβλιονεκροταφείο».
Με «Το γυμνό τίποτα της ευτυχίας» κλείνει αυτή η συλλογή. Μας μιλά για τον Επιμηθέα, τον τελευταίο άνθρωπο στη Γη.
Ο Γιώργος Ζαρκαδάκης με τα διηγήματα αυτά καταφέρνει να πάρει τον αναγνώστη απ’ το χέρι και να τον οδηγήσει μέσα απ’ τα ταξίδια της φαντασίας σε κόσμους όμορφους και σκληρούς, που ξεχειλίζουν από έρωτα και απόγνωση. Αυτό το βιβλίο είναι ένα από εκείνα που συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε όλους, είτε τους αρέσουν τα αναγνώσματα φαντασίας είτε όχι.
Από τις εκδόσεις Κέδρος.

No comments: