Saturday, December 27, 2008

ΜΑΟΥΡΙΤΣΙΟ ΜΑΤΖΑΝΙ: Αναρχικοί κι ονειροπόλοι

Είπαμε, έχουμε κάποια αδυναμία στους ιταλούς συγγραφείς και ο Μαουρίτσιο Ματζάνι δεν κάνει κάτι για να μας χαλάσει το κέφι. Κάθε άλλο μάλιστα. Το “Αναρχικοί και ονειροπόλοι” είναι ένα υπέροχο μυθιστόρημα για τις ρίζες και την περιπλάνηση, για τις χαμένες ή/και ξαναποκτημένες πατρίδες. Είναι ένα βιβλίο για την αναρχία και το θεό, για την ποίηση και την ελευθερία.
Όλα αρχίζουν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου ένας άντρας με το όνομα Σαβέριο, κι ο οποίος νοσηλεύεται σε ίδρυμα για ψυχικά ασθενείς, μας διηγείται την προσωπική του ιστορία, έπειτα από παράκληση του γιατρού που τον παρακολουθεί. Απ’ το πρωί ως το βράδυ λοιπόν κάθεται και γράφει αυτά που εμείς διαβάζουμε στη συνέχεια, προσπαθώντας να βρει την προσωπική του λύτρωση.
Όλα είναι ταξίδι φαίνεται να θέλει να μας πει ο συγγραφέας: ταξίδι στο χρόνο, στο χώρο, στους ανθρώπους. Φυλλομετρώντας τις σελίδες αυτού του ταξιδιού μαθαίνουμε για την Αλεξάνδρεια, την Ιταλία, τον έρωτα και την ποίηση. Το ταξίδι αυτό μας συναρπάζει. Ανοίγει τα φτερά της φαντασίας μας και μας κάνει να θέλουμε να πετάξουμε. Να δούμε ό,τι είδε ο Σαβέριο, να νιώσουμε ό,τι ένιωσε, να ζήσουμε όσα έζησε.
Όμορφο, όμορφο πολύ είναι αυτό το βιβλίο και το συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε όλους όσοι δεν έχουν ξεχάσει ακόμη ότι είναι ωραία η ζωή, και πως πολλές φορές ο παράδεισος κρύβεται μέσα στα πιο απλά πράγματα, ότι είναι μπροστά μας και δεν τη βλέπουμε.
Διαβάστε το, ταξιδέψτε μαζί του, νιώστε τη ζεστή του αύρα, ονειρευτείτε.
Από τις εκδόσεις Κέδρος.

No comments: