Thursday, December 25, 2008

Με ένα «ποντίκι» στη χώρα των εθίμων

Το βιβλίο αυτό μας χάρισε πολλά χαμόγελα, μας έκανε να νιώσουμε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον και ευχαριστούμε πραγματικά τους ανθρώπους που δούλεψαν ώστε να εκδοθεί.
Όλα άρχισαν όταν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, προκήρυξε ένα διαδικτυακό διαγωνισμό με θέμα τα ελληνικά έθιμα. Η ανταπόκριση υπήρξε μεγάλη. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο «ιός της Βιβλιοπαμφαγονίας πήρε επιδημικές διαστάσεις, και, από τον Οκτώβρη του 2001 έως τον Ιανουάριο του 2002 “προσβλήθηκαν” 37 Δημοτικά Σχολεία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στο βιβλίο καταγράφηκαν 290 “ασθενείς” από τον ιό της αναζήτησης της γνώσης, των προφορικών παραδόσεων και της φαντασίας», όπως επισημαίνει η υπεύθυνη εκπαιδευτικός Αναστασία Ευσταθίου.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί, κυριολεκτικά, ένα θησαυρό γνώσεων. Οι μαθητές έγιναν δημοσιογράφοι, συγγραφείς, μελετητές, ερευνητές και μας χαρίζουν απλόχερα τους καρπούς των κόπων τους. Διαβάζοντας μαθαίνουμε για αμέτρητα έθιμα που διατηρούνται ζωντανά σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, μα και αλλού. Έθιμα του γάμου, του Δωδεκαημέρου, της Απόκριας, του Πάσχα αλλά και κάποια εντελώς τοπικά που αφορούν άγιους, τη γη, το νερό.
Μας ταξιδεύουν πολύ οι μικροί μας συγγραφείς, και με τη λιτή προσωπική τους γλώσσα μας παρασύρουν σε μέρη άγνωστα, όμορφα αλλά –φαινομενικά-, τόσο μακρινά.
Ό,τι και να γράψουμε γι’ αυτό το βιβλίο θα ’ναι λίγο. Κι αν αναφέρουμε κάποιους απ’ τους πολλούς συγγραφείς, σίγουρα τους υπόλοιπους θα τους αδικήσουμε. Εκείνο που θα θέλαμε να τονίσουμε είναι ότι η γραφή κάποιων παιδιών πραγματικά ξεχωρίζει, αλλά και η φαντασία τους καλπάζει. Παράδειγμα, η μικρή ρεπόρτερ που ασχολείται με τις Νεράιδες. Ας ευχηθούμε ότι αυτά τα παιδιά θα έχουν και στη συνέχεια την ευκαιρία να ασχοληθούν με την έρευνα και τη συγγραφή, αναδεικνύοντας τα κρυφά τους ταλέντα που ίσως διαφορετικά να είχαν περάσει απαρατήρητα.
Τι άλλο; Τίποτα! Απλά, αγοράστε αυτό το βιβλίο, κάντε ένα μακροβούτι στις σελίδες του, κι αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να ταξιδέψει σε κάποιους άλλους τόπους, σε κάποιες άλλες εποχές. Ίσως έτσι να ξαναβρείτε για λίγο κάτι απ’ τη χαμένη αθωότητα των παιδικών σας χρόνων, αλλά κι από το χθες του τόπου σας.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εκπαίδευση, στη σειρά Μαθητικά Τεκμήρια.

No comments: