Thursday, December 25, 2008

ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο χορός των κληρονόμων

Βαθιά τρυφερό και ανθρώπινο είναι αυτό το μυθιστόρημα του Κώστα Ασημακόπουλου.
Είναι η ιστορία δύο οικογενειών στην Σπάρτη που οι δρόμοι τους συναντόνται και χωρίζουν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά, ως τη δικτατορία. Μια ιστορία για έρωτες και εμμονές, για ενοχές και παραδοχές, για ένα κόσμο που αλλάζει.
Ο συγγραφέας μας παίρνει από το χέρι και μας ταξιδεύει στο χρόνο μέσα από ένα αληθινό παραμύθι. Μας μιλά για τον άνθρωπο και τις αδυναμίες του που τον σκλαβώνουν, για τις προκαταλήψεις που του κλείνουν τα μάτια, για τα πρέπει που πνίγουν τις ζωές, και, τέλος, για τις μικρές προσωπικές επαναστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν από το σκοτάδι στο φως, από τη δυστυχία στην ευτυχία.
“Είναι ωραία η ζωή όταν καλά τραβάει. Παλιά αλήθεια τούτη, που όλοι την ξέρουν, και γι’ αυτό όλοι θέλουν να ζουν, κι ας τους βαραίνουν χρόνια απανωτά, κι ας έχουν και μια πάθηση που τη γιατροπορεύουν” διαβάζουμε στη σελίδα 189. Γύρω απ’ αυτή τη ζωή, αλλά και την πάθηση περιστρέφεται η αφήγηση: Δύο πατέρες, πολλά προβλήματα, αλλά διαφορετικής φύσης για τον καθένα. Ο ένας, πλούσιος, πιστεύει ότι μπορεί να αγοράσει τα πάντα με το χρήμα, ακόμη και να σβήσει τις ενοχές του, μέχρι που αντιλαμβάνεται, καθώς αλλάζουν οι καιροί, την αυταπάτη του. Ο άλλος, φτωχός και φιλότιμος, με καθαρό το κούτελο, τα βρίσκει σκούρα αλλά δεν τα βάζει κάτω, ώσπου κάποια μέρα οι κόποι κι ο ιδρώτας του ανταμείβονται.
Η έκφραση: “Έχει ο καιρός γυρίσματα”, φαίνεται να τα λέει όλα σε ότι αφορά τα συμβαίνοντα σ’ αυτό το βιβλίο. Οι σιγουριές γκρεμίζονται, οι τάξεις ανατρέπονται, το αμαρτωλό χθες κυνηγάει το σήμερα, ο πόνος πάει κι έρχεται, και στο τέλος τέλος θριαμβεύουν η αλήθεια κι ο έρωτας.
Ο Ασημακόπουλος ρίχνει γαλήνιο φως στις ζωές των ηρώων του, δεν τους κατατρέχει, δεν τους ρίχνει στο ανάθεμα. Αντίθετα, φαίνεται να θέλει να τους πει ότι η ζωή σε τελική ανάλυση δεν κρύβεται εκεί που νομίζουν οι πολλοί, στα πλούτη και τις ψεύτικες εικόνες, αλλά στα μικρά και σημαντικά. Εκείνα που μας κάνουν να νιώθουμε άνθρωποι, που μας κάνουν άνθρωπους.
Το βιβλίο αυτό διαβάζεται γλυκά, σαν παραμύθι, παρασύρει τον αναγνώστη, τον ταξιδεύει μέσα του, τον κάνει να σκεφτεί τα πως και τα γιατί της δικής του ζωής. Απλά, όμορφο.
Από τις εκδόσεις Κέδρος.

No comments: