Saturday, December 27, 2008

ΔΑΦΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ: Αντίο Αλεξάνδρεια

“Η Αλεξάνδρεια αιωρείται αχνά μέσα στις αναμνήσεις μου. Θυμάμαι τη θάλασσά της, τη μυρωδιά της…”.
Η Δάφνη Αλεξάνδρου γράφει ένα βιβλίο που ξεχειλίζει από νοσταλγία για την πόλη όπου γεννήθηκε, την άλλοτε κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια όπου κυριαρχούσε το ελληνικό στοιχείο, όπου έσμιγαν αρμονικά οι πολιτισμοί. Μια πόλη που οι περισσότεροι από μας γνωρίζουν μέσα από τα βιβλία, κι απ’ την εκεί αιώνια ζωντανή παρουσία του Κωνσταντίνου Καβάφη.
Το βιβλίο αυτό όμως δεν είναι μονάχα αυτοβιογραφικό, καθώς η συγγραφέας μελετά σε βάθος την ιστορία της αγαπημένης της πόλης και μας μιλά για όλα εκείνα τα γεγονότα που την οδήγησαν στην παρακμή. Μας μιλά για τη γενική δυσαρέσκεια και ξενοφοβία που προκλήθηκε από την - διαίρει και βασίλευε - πολιτική των άγγλων, για βασιλείς και πολιτικούς, για τη ζωή των απλών ανθρώπων και τους καθημερινούς τους αγώνες για επιβίωση. Κάνει ακόμη λόγο για τους θρύλους και τις δεισιδαιμονίες των ντόπιων, για τις υπερβολές των ξένων και για τις συνεχείς εξεγέρσεις που απειλούσαν κάθε τόσο να πνίξουν στο αίμα ολόκληρη την πόλη.
Το “Αντίο Αλεξάνδρεια” διαβάζεται σαν ιστορικό βιβλίο, αλλά και σαν μυθιστόρημα. Η συγγραφέας του, καλά κατατοπισμένη για το θέμα με το οποίο πραγματεύεται μας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χώρο και στην ιστορία, μας ανοίγει τις πύλες για να μπούμε - έστω νοητικά - στη μυθική πόλη, για να αφουγκραστούμε τους παλμούς της.
Από τις εκδόσεις Κέδρος.

No comments: