Αυτό είναι ένα βιβλίο που πραγματικά ανυπομονούσαμε να πάρουμε στα χέρια μας. Όπως και στον πρώτο τόμο των περιπετειών του Εύδοξου του Κιζυκηνού, έτσι κι εδώ ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος μ’ ένα στ’ αλήθεια συναρπαστικό ανάγνωσμα.
Ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και μάς περιγράφει την πολιτική και κοινωνική ζωή στην Αίγυπτο, την εποχή λίγο πριν και λίγο μετά την αναρρίχηση στην εξουσία της Κλεοπάτρας, αλλά και τα ταξίδια που οργανώνονται στην προσπάθεια να ανοικτούν νέοι - θαλάσσιοι - δρόμοι προς την Ανατολή, και πιο συγκεκριμένα προς την Ινδία. Σ’ αυτά τα ταξίδια πρωτοστατούν ο Εύδοξος και ο φίλος του ο Ίππαλος.
Έρωτες, συνωμοσίες, φονικά, ίντριγκες βρίσκονται στην ημηρεσία διάταξη σ’ αυτό το χρονικό. Ο φίλος κλέβει τη γυναίκα του φίλου, μάνες σκοτώνουν ή απλά διώχνουν τα παιδιά τους, άντρες χρησιμοποιούν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να πετύχουν τους στόχους τους, και το χρήμα… το χρήμα είναι ο θεός! Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό του παραλόγου λοιπόν ο Εύδοξος προσπαθεί να βρει τρόπους και μέσα για να πραγματοποιήσει το όνειρό του, που δεν είναι άλλο από το να ταξιδέψει μέσω θαλάσσης σε μέρη που ποτέ κανείς δεν πήγε, να πλουτίσει σε γνώσεις, ν’ αφήσει το σημάδι του στην ιστορία.
Η γλώσσα του βιβλίου είναι ποιητική, σε παρασύρει, σε οδηγεί νοητικά σε μονοπάτια της σκέψης άγνωστα, σε συναρπάζει αλλά σου χαρίζει και ψήγματα σοφίας καθώς δεν είναι λίγες οι αναφορές που γίνονται στις σκέψεις των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων, ενώ που και που ξεφυτρώνουν και μερικά μικρά διαμάντια: “Ο άνθρωπος μπορεί να βλέπει ό,τι θέλει, αρκεί η ψυχή του να το επιθυμεί… Μπορεί να καταργήσει την ασχήμια που καταταλαιπωρεί τα μάτια του και να βλέπει στη θέση της την ομορφιά… διότι η ομορφιά ενδημεί παντού, αρκεί η ψυχή να είναι ικανή να τη δει…”.
Ένα εξαιρετικό στ’ αλήθεια μυθιστόρημα που καθηλώνει τον αναγνώστη που ζητά το κάτι παραπάνω από ένα βιβλίο. Τις 420 τόσες σελίδες του τις διαβάσαμε απνευστί σε μια μόνο μέρα και ζητούσαμε… κι άλλο!
Από τα Νέα Σύνορα-Λιβάνη.
No comments:
Post a Comment