Saturday, December 27, 2008

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Η βραδυπορία του καλού

Ο Σωτήρης Δημητρίου είναι ένας από τους κορυφαίους έλληνες συγγραφείς που ασχολούνται με τη διηγηματογραφία. Κάλος μάστορας της ελληνικής γλώσσας και της σύντομης, ελλειπτικής αφήγησης, καταφέρνει να παρασύρει τον αναγνώστη στις περιπέτειες της μνήμης και της φαντασίας του.
Οι ιστορίες του, άλλες νοσταλγικές για ένα κόσμο που χάνεται, και άλλες για το σήμερα με τις μικρές χαρές και τις πίκρες του, φαίνονται να αποτελούν μέρη από ένα ψηφιδωτό όπου όλα γυρίζουν, απομακρύνονται και συγκλίνουν στον άξονα που ονομάζεται Ελλάδα.
Άλλοτε τρυφερός κι άλλοτε σκληρός με τους ήρωές του ο συγγραφέας φαίνεται να θέλει να μας πει ότι η ζωή είναι πολύχρωμη, πως υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία μπορούμε να χαιρόμαστε ή και να μετανιώνουμε. Όπως διαβάζουμε και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: “Πρόσωπα αγαπάμε, πρόσωπα αποστρεφόμαστε, πρόσωπα νοσταλγούμε. Το πρόσωπο, αυτή η τόσο φανερή μα και τόσο κρυμμένη γεωγραφία της ανθρώπινης ψυχής, διατρέχει πότε φανερά και πότε έμμεσα τα διηγήματα αυτής της συλλογής”. Τα πρόσωπα, λοιπόν, είναι οι πρωταγωνιστές. Πρόσωπα οικεία και άγνωστα, της διπλανής πόρτας και ξεχωριστά. Πρόσωπα τα οποία προσπερνούμε αδιάφορα στο δρόμο, στην καφετέρια ή αλλού, αγνοώντας ότι ίσως έχουν μια ιστορία να μας πουν. Ίσως να είναι ιστορία πικρή, του πόνου, αλλά θαρρώ αυτές δα αξίζουν και περισσότερο.
Ίδια και διαφορετικά είναι δύσκολο να διαλέξει κανείς κάποια απ’ αυτά τα διηγήματα που θα μπορούσε να αποκαλέσει “τα καλύτερα”. Έτσι, λειτουργώντας εντελώς υποκειμενικά σας λέμε δύο τίτλους που μάς έχουν κολλήσει στο μυαλό: “Μπακότερμα στον Άλιμο” και “Ζεροβιτάλ”.
Οι υπόλοιπες ιστορίες φέρουν τους χαρακτηριστικούς τίτλους: “Αχ, Ικαρία, Ικαρία”, “Στο ίδιο μονοπάτι”, “Η βραδυπορία του καλού”, “Αππία, Εγνατία”, “Γρήγορα Γρηγοράκη”, “Χαρούμενα νερά”, “Τα χρώματα της γης”, “Η κύστη”, “Ξερά χορτάρια”, “Διπλός”, “Τους ζυγούς λύσατε”, “Προσωποληψία”, “Ο λεηλάτης”, “Τρεις λεξούλες”, “Γονείς και κηδεμόνες” και “Το ποταμάκι με τους γυρίνους”.
Οι φίλοι του καλού διηγήματος… σπεύσατε!
Από τις εκδόσεις Πατάκη.

No comments: