Τελικά, αυτά που λέει ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας, Β. Σ. Νάιπολ, στις δημόσιες εμφανίσεις του, δε διαφέρουν και πολύ απ’ αυτά που γράφει. Πριν λίγες μέρες είχε εξοργίσει τους ινδούς, μακρινούς συμπατριώτες του, στη διάρκεια μιας ομιλίας που έκανε στο Νέο Δελχί - αν δεν κάνω λάθος -, αφού τους κατέκρινε μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, για τον τρόπο ζωής τους. Στο παρόν βιβλίο, λέει λίγο πολύ τα ίδια πράγματα, αλλά με διαφορετικό τρόπο, πιο ευγενικό, πιο απόκρυφο.
Η Μισή Ζωή σε πολλά σημεία θυμίζει αυτοβιογραφία. Ο Νάιπολ φαίνεται να θυμάται τα του βίου του, και μεταφέροντάς τα στο χαρτί να τα χρωματίζει με μυθιστορηματικό τρόπο.
Ο αναγνώστης παρακολουθεί την πορεία ενός νεαρού ινδού, του Γουίλι, που ενώ δε χάνει καμία ευκαιρία να καταδικάζει το σύστημα και τις παραδόσεις της χώρας του, δεν κάνει και τίποτ’ άλλο εκτός από λάθη στην προσπάθειά του να αλλάξει κάτι. Η ανωριμότητά του τον βάζει συνεχώς σε μπελάδες, που δεν έχουν τελειωμό, και για όλα φυσικά φταίνε οι άλλοι που είναι στενόμυαλοι. Θέλοντας, λοιπόν, να ξεφύγει απ’ την πατρίδα του που τόσο τον πληγώνει πρώτα καταφεύγει στο Λονδίνο, και μετά μέσω ενός γάμου συμφέροντος στην Αφρική.
Στο Λονδίνο μοιάζει χαμένος. Ήταν ένας νεαρός που πίστευε πως η πόλη ήταν εκεί και τον περίμενε, όπως πίστευαν και χιλιάδες άλλοι μετανάστες πριν και μετά από αυτόν. Σύντομα, η φλόγα που του καίει την καρδιά καταλαγιάζει και κάποια μέρα έντρομος αντιλαμβάνεται ότι μοιάζει με τον πατέρα του, ένα άνθρωπο που απόκτησε φήμη για… την αδράνειά του.
Κάποτε η τύχη θα του χτυπήσει την πόρτα, όταν θα γνωρίσει την Άννα, την οποία θα ερωτευτεί και δε θα διστάσει να παντρευτεί, μόλις αντιληφθεί ότι όταν αυτή φύγει από το Λονδίνο θα χάσει το μοναδικό του στήριγμα. Έτσι κάνει ένα γάμο που τον εξασφαλίζει για ολόκληρή του τη ζωή, μια και η Άννα κατάγεται από πλούσια οικογένεια, και φεύγει μαζί της για την Αφρική.
Όπου και να πάει όμως, παραμένει ο ίδιος. Ένας αδρανής, στην ουσία, άνθρωπος που φαίνεται να παρατηρεί τα πράγματα να συμβαίνουν γύρω του, χωρίς να συμμετέχει καθόλου σ’ αυτά. Οι μόνες φορές που φαίνεται να ξυπνά για λίγο απ’ το λήθαργο είναι όταν επισκέπτεται τα μπουρδέλα, καθώς και όταν κάποτε ερωτεύεται μια παντρεμένη γυναίκα που μένει στο γειτονικό κτήμα. Η Αφρική ήταν γι’ αυτόν ο παράδεισος που ζητούσε, αλλά ακόμη κι αυτός ο παράδεισος ήταν ένα όνειρο, απ’ το οποίο αναπόφευκτα κάποια μέρα θα ξυπνούσε.
Ο Νάιπολ μας παρουσιάζει εδώ το ψυχογράφημα ενός ανθρώπου, που ξεκίνησε για να αλλάξει τον κόσμο και στο τέλος τέλος κατάντησε πιόνι στη σκακιέρα του. Ο Γουίλι είναι ένας άνθρωπος ονειροπόλος και αδύνατος, γεμάτος πάθος αλλά φτωχός από ζωή, αποφασισμένος για όλα, φτάνει να μη χρειαστεί να αγωνιστεί γι’ αυτά. Εξ ου και ο τίτλος Μισή Ζωή.
Ένα κείμενο γραμμένο με χιούμορ που διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα. Σ’ αυτό βοηθά και η εξαιρετική μετάφραση του Λεωνίδα Καρατζά.
Από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.
No comments:
Post a Comment