Sunday, December 28, 2008

ΜΑΡΙΟΝ ΖΙΜΕΡ ΜΠΡΑΝΤΛΕΪ: Οι ομίχλες της Άβαλον. Η Ιέρεια της Μαγείας

Το μυθιστόρημα αυτό καταπιάνεται με το μύθο του περίφημου βασιλιά Αρθούρου, ειδωμένο μέσα από τα μάτια της αδελφής του Μοργκέιν. Στον παρόν πρώτο τόμο διαβάζουμε για την πορεία του Αρθούρου προς την κορυφή, μια πορεία σχεδιασμένη -από την πρώτη ως την τελευταία λεπτομέρεια-, από το Μάγο Μέρλιν και τη Βίβιαν, τη μεγάλη Ιέρεια της Μαγείας.

Όπως συνήθως συμβαίνει στα μυθιστορήματα του είδους μια μυστηριώδης, υποβλητική ατμόσφαιρα περιβάλλει το κείμενο, που πολλές φορές μας επιφυλάσσει κάποιες μεγάλες εκπλήξεις.

Η Μοργκέιν είναι η βασική πρωταγωνίστρια αυτής της ιστορίας. Τη βλέπουμε να γεννιέται και να μεγαλώνει σ’ ένα σκοτεινό βασίλειο της Βρετανίας, για να μετακομίσει τελικά, σε πολύ νεαρή ηλικία, στο ιερό νησί της Άβαλον. Εκεί, σιγά σιγά εισδύει στα άδυτα της μαγείας, ζώντας μέσα στην αγνότητα, προορισμένη να εκπληρώσει κάποιο σκοπό που ούτε και η ίδια γνωρίζει. Κάτω από την επίβλεψη της θείας της, Βίβιαν, αποκτά σιγά σιγά κάποιες εξωπραγματικές δυνάμεις, που κάποια μέρα θα τη βοηθήσουν να εκπληρώσει το πεπρωμένο της.

Μυστήριο, δράση, αγωνία, αλλά και μερικές φιλοσοφικές προσεγγίσεις για τη ζωή είναι τα στοιχεία που συνθέτουν αυτό το βιβλίο. “… Αγνοείς πολλά πράγματα όταν αρχίζεις να πλησιάζεις τη γνώση”, αλλά, “όταν αρχίζεις να μαθαίνεις, δε θα χρειαστεί να ξεχάσεις όλα όσα νομίζεις ότι ξέρεις. Ο Θεός έχει πολλά ονόματα, αλλά παντού είναι ένας…”.

Η “Ιέρεια της Μαγείας” είναι ένα από εκείνα τα μυθιστορήματα που σε συναρπάζουν με την πλοκή τους, που σε ταξιδεύουν με το μύθο τους, και δε χρειάζεται να είναι κανείς φίλος αυτού του είδους λογοτεχνίας για να το απολαύσει. Ας πούμε ότι βοηθά τον αναγνώστη να κάνει ένα ευχάριστο ταξίδι αναψυχής, χωρίς να χρειαστεί να βγει έξω απ’ την πόρτα του.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

No comments: