Sunday, December 28, 2008

ΦΙΛΙΠ ΠΟΥΛΜΑΝ: Το Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο


Ο Φίλιπ Πούλμαν μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε, για μία ακόμη φορά, το παιδί μέσα μας. Το “Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο”, με το οποίο συμπληρώνεται η Τριλογία του Κόσμου, είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που έχουν τη μαγική ικανότητα να σε ταξιδεύουν στον κόσμο του φανταστικού, να σε συναρπάζουν με την πλοκή τους, να σε απογειώνουν με τα υπόγεια ρεύματά τους.

Είναι παιδικό βιβλίο; Και ναι, και όχι. Είναι ένα βιβλίο που μπορούν με την ίδια άνεση να διαβάσουν και μικροί και μεγάλοι, και να το απολαύσουν εξίσου. Εξάλλου σ’ αυτό, βλέπουμε τους νεαρούς ήρωες που γνωρίσαμε στα δύο προηγούμενα μυθιστορήματα της σειράς, να μεγαλώνουν, να ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και τον έρωτα. Αλλά, εδώ έχουμε και μια συναρπαστική περιπέτεια, όπου οι δυνάμεις του καλού και του κακού συγκρούονται δίχως ανάσα, όπου η μία δύναμη μπορεί να έχει το πρόσωπο της άλλης και αντιστρόφως, όπου οι ανατροπές είναι στην ημερησία διάταξη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Το καλό και το κακό ετοιμάζονται να δώσουν την τελειωτική τους μάχη για επικράτηση στους διάφορους κόσμους. Όποια δύναμη νικήσει θα εγκαθιδρύσει τη δική της αυτοκρατορία. Όλα όμως, εξαρτώνται από ένα αγόρι, το Γουίλ, που έχει στην κατοχή του ένα μαγικό μαχαίρι, το οποίο μπορεί και ανοίγει περάσματα από τον ένα στον άλλο κόσμο, καθώς και τη φίλη του Λύρα, που σύμφωνα με μια προφητεία, αν δεν υποκύψει σε κάποιο πειρασμό θα παίξει σημαντικό ρόλο στη σωτηρία των κόσμων. Δυο παιδιά λοιπόν, με τη συμπαράσταση διάφορων ορατών και αόρατων φίλων, αλλά και κυνηγημένα από αμέτρητους εχθρούς έχουν να κουβαλήσουν στις πλάτες τους ένα ασήκωτο βάρος. Θα τα καταφέρουν ή μήπως οι δυνάμεις του κακού τελικά θα επικρατήσουν;

Αν σας αρέσει να ταξιδεύετε μέσα από την ανάγνωση το βιβλίο αυτό αποτελεί εγγύηση για πολλά, μακρινά και φανταστικά ταξίδια. Αν ψάχνετε κάτι για να ξεσκάσετε, τι καλύτερο από μια ιστόρια του είδους!

Ο Πούλμαν είναι ένας μάστορας της αφήγησης, έτσι δεν είναι τυχαίο που το βιβλίο αυτό προτάθηκε για το αξιόλογο βραβείο Μπούκερ, ενώ έχει αποσπάσει τα βραβεία Whitbread, W.H. Smith και Nibbies. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Κώστιας Κοντολέων.

No comments: