Thursday, December 25, 2008

ΝΤΙΝΑ ΠΑΓΙΑΣΗ ΚΑΤΣΟΥΡΗ: Μεταξύ Θεού και Αγγέλου

Επτά γλυκόπικρες ιστορίες του όχι μακρινού χθες περιλαμβάνει αυτό το βιβλίο. Ιστορίες που μιλούν με πόνο, αλλά και με γλυκύτητα που και που, για τα γεγονότα που άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην ιστορία της Κύπρου.
Η συγγραφέας δε φαίνεται να νοσταλγεί αν και μιλά συχνά για το παρελθόν. Οι στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη της είναι εκείνες του πόνου: για τους ανθρώπους που έγιναν προδότες και αδελφοκτόνοι, για εκείνους που ποτέ δε θέλησαν να καταλάβουν ότι η ανθρωπιά είναι κάτι πιο σημαντικό από την τυφλή πίστη, για κείνους που ήταν ισχυροί με το όπλο στο χέρι αλλά αδύναμα και άθλια ανθρωπάκια μπροστά στην ίδια τη ζωή.
Δεν είναι εύκολο να πει κανείς ποια είναι η καλύτερη απ’ αυτές τις ιστορίες. Η καθεμιά αποτελεί μια ξεχωριστή οντότητα, η καθεμιά έχει κάτι να πει, η καθεμιά θα αγγίξει διαφορετικά τον αναγνώστη. Πάντως μέσα απ’ αυτές παρελαύνουν πρόσωπα και γεγονότα που απασχόλησαν ουκ ολίγες φορές την επικαιρότητα στην Κύπρο. Πρόσωπα της διπλανής πόρτας, αλλά και πολιτικοί και… ιατροδικαστές!
Οι μικρές αυτές ιστορίες αποτελούν μια καταγραφή της πραγματικότητας, μιας πραγματικότητας που πολλές φορές είμαστε τυφλοί για να δούμε, ή που, ακόμη χειρότερα, συνήθως διαστρεβλώνουμε.
Ο χώρος δε μάς παίρνει να επεκταθούμε περισσότερο, έτσι απλά σάς λέμε να διαβάσετε αυτές τις ιστορίες: συμβαίνουν δίπλα μας, αποτελούν μέρος της ζωής μας, είναι κομμάτια του εαυτού μας.
Από τις εκδόσεις Λιβάνη.

No comments: