Saturday, December 27, 2008

ΜΑΞΑΝΣ ΦΕΡΜΙΝ: Ο Μελισσοκόμος

Αυτό είναι ένα από εκείνα τα υπέροχα μυθιστορήματα, τα τόσο ανθρώπινα που αγγίζουν και τις πλέον ευαίσθητες χορδές του αναγνώστη, που τον εκπλήσσουν ευχάριστα δίνοντάς του πολλά χαμόγελα και συγκινήσεις, και αισιοδοξία για τη ζωή.
Όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο: “Ο Μελισσοκόμος είν’ ένα βιβλίο για τα όνειρα των ανθρώπων. Όλα τα βιβλία προέρχονται από όνειρα κι όλα τα όνειρα από βιβλία. Είναι μια ιστορία στα χρώματα του μελιού και του χρυσαφιού, στους ήχους της σιωπής και του μελισσιού. Ένα βιβλίο για την επίμονη αναζήτηση της ομορφιάς”.
Τα πιο πάνω είναι αυτό το βιβλίο, αλλά και άλλα πολλά. Μας μιλά για τα ταξίδια εντός μας, για τις έντονες επιθυμίες, για τις δυσκολίες και τις ευκολίες της ζωής, για την ανάγκη να μην καθησυχάζουμε, να βάζουμε δύσκολους στόχους και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους πετύχουμε, να ριψοκινδυνεύουμε τα πάντα για μια στιγμή σιωπηλής προσωπικής δικαίωσης, να κυνηγούμε το ανέφικτο.
Ο ήρωας του βιβλίου, ο Ωρελιέν, είχε μια περίεργη αντίληψη για τη ζωή: “πίστευε πως μόνο αν χαθείς, αν περιπλανηθείς, θα καταλήξεις να βρεις κάποια μέρα τον εαυτό σου”. Και χάνεται, και περιπλανιέται. Αφήνει τα πάντα και τους πάντες και πάει στα βάθη της Αφρικής για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, να βρει τον εαυτό του, αλλά και να ανακαλύψει μια εκπληκτικής ομορφιάς γυναίκα που κάποτε τον επισκέφθηκε σ’ ένα όραμα.
“Όταν φωλιάζει μέσα μας ένα όνειρο, πρέπει να βιαζόμαστε να το πραγματοποιήσουμε πριν μας το κλέψει η ζωή”, φαίνεται να είναι το μήνυμα του βιβλίου. Αλλά και ότι: Πολλές φορές εκείνο που βαθιά μέσα μας επιθυμούμε βρίσκεται κοντά μας, δίπλα μας, αλλά απλά δεν το αντιλαμβανόμαστε.
Διαβάστε αυτό το βιβλίο και είμαστε σίγουροι ότι κάπου θα βρει τον τρόπο να μπει στην ψυχή σας, θα σας κατακτήσει.
Από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

No comments: