Thursday, December 25, 2008

ΕΛΕΝΑ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ: Με τα μάτια ενός σκύλου

Ε, λοιπόν, αυτό το βιβλίο βγάζει γέλιο. Είναι η ιστορία ενός σκύλου απ’ τα νιάτα ως τα βαθιά γηρατειά του. Μια ιστορία για τις συνήθειες του - που δεν είναι άλλες απ’ το φαγητό, τη τεμπελιά, άντε και κανά περίπατο - αλλά και για τα κουσούρια των ανθρώπων.
Θυμάται, θυμάται τη ζωή του ο καλός σκύλος και μάς την αφηγείται μέσα απ’ τα απομνημονεύματά του. Μάς λέει πως βρέθηκε απ’ τ’ αλώνια στα σαλόνια, πόσο τον αγαπήσαν εκείνοι που θεωρούσαν εαυτούς αφεντικά του και για όλες τις χαρούλες που τους έκανε. Ακόμη και μια ιστορία α λα Τζέιμς Μποντ έχει να μας πει το συμπαθές τετράποδο, σ’ αυτή τη μοναδική βιογραφία.
Αν έχετε σκύλο στο σπίτι σας συστήνω αυτό το βιβλίο ανεπιφύλακτα. Διαβάζοντάς το θα μάθετε ότι δεν είναι ο άνθρωπος που εκπαιδεύει το σκύλο, αλλά ο σκύλος τον άνθρωπο, κι ακόμη ότι ο σκύλος ποτέ δεν κάνει κάτι αν δεν έχει κάτι να κερδίσει: ένα χάδι, φαγητό κτλ.
Αλλά ας δώσω το λόγο στο σκύλο-συγγραφέα: “Να σας συστηθώ, έτσι για να μπορέσουμε να εδραιώσουμε σε στέρεες βάσεις μια αυθεντική επικοινωνία… Είμαι ο Όμηρος, καμία σχέση με το γνωστό, απλή συνωνυμία. Το βιβλίο που έχετε στα χέρια σας αποτελεί μια εκ βαθέων εξομολόγηση σε πρώτο πρόσωπο. Χωρίς φόβο και πάθος… Αν εσύ που κρατάς το βιβλίο στα χέρια σου είσαι σκύλος, είμαι σίγουρος πως πολλά απ’ όσα θα πω τα έχεις σκεφτεί κι εσύ κι έχεις γελάσει μαζί τους. Αν είσαι όμως δίποδο, μη θυμώσεις! Γέλασε με τα παράξενα που εσείς οι άνθρωποι κάνετε, έτσι όπως είναι ιδωμένα μέσα από τα μάτια ενός απόλυτα συνηθισμένου σκύλου -συγγραφέα”. Ε, εμείς τι άλλο να πούμε; αγοράστε το!
Από τις εκδόσεις Λιβάνη.

No comments: