Saturday, December 27, 2008

ΧΟΥΑΝ ΑΡΙΑΣ: Paulo Coelho:Οι Εξομολογήσεις του Προσκυνητή

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει μεγάλου μήκους συνομιλίες μεταξύ του συγγραφέα και του Πάουλο Κοέλιο, που τα τελευταία χρόνια με τα βιβλία του έχει κατακτήσει την εκτίμηση του κοινού σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Ο Κοέλιο μιλά για τη ζωή του, τα βιβλία του, τα λάθη του, κι ακόμη για τον έρωτα, τη θρησκεία, το θάνατο. Οι συνομιλίες των δύο συγγραφέων, άκρως ενδιαφέρουσες, καταφέρνουν να μας δώσουν το στίγμα της σκέψης του Κοέλιο, αλλά, ταυτόχρονα μας κάνουν να σκεφτούμε το δικό μας μύθο, τις δικές μας ζωές.
Φυσικά και σε αυτό το βιβλίο, όπως και στα βιβλία που έγραψε ο ίδιος ο Κοέλιο συναντάμε πολλά αποφθέγματα: “Το σημάδι είναι το αλφάβητο που αναπτύσσεις για να συνομιλήσεις με την ψυχή του κόσμου”, “Όλοι αποκτάμε δύναμη όταν είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι γι’ αυτό που κάνουμε”, “Το θάρρος είναι ο φόβος που κάνει την προσευχή του”, “Η απλότητα είναι η μεγαλύτερη ομορφιά”.
Στις συνομιλίες των δύο αντρών γίνεται αναφορά ακόμη και στον Καβάφη, και το θρυλικό του πια ποίημα “Ιθάκη”, το οποίο χρησιμοποιεί ο Κοέλιο για να εξηγήσει πόσο σημαντικός είναι ο προσωπικός δρόμος του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.
Ακόμη, ο Κοέλιο μέσα απ’ τις συνομιλίες αυτές βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει για τις γυναίκες, πως αυτές πάντα τον στήριξαν, πόσο σημαντικές ήταν και είναι για τον ίδιο. Απ’ το ταξίδι αυτό στη σκέψη και στο χρόνο δε λείπουν και οι αναφορές σ’ ένα παρελθόν καθόλου κολακευτικό για το συγγραφέα, καθώς ομολογεί τη συμμετοχή του σε αιρέσεις, τη χρήση ναρκωτικών, και κάποιες άλλες αμαρτίες που ελάχιστοι άνθρωποι θα τολμούσαν να παραδεχτούν δημόσια.
Οι φίλοι του επιτυχημένου συγγραφέα θα βρουν σ’ αυτό το βιβλίο το απόλυτο ίσως συμπλήρωμα στα μηνύματα που βγαίνουν μέσα από τα μυθιστορήματά του, και θα μάθουν την πορεία μιας ζωής που χρειάστηκε να περάσει από χίλια μύρια κύματα, προτού καταλήξει εκεί που από την αρχή ήταν ο προορισμός της.
Από τα Νέα Σύνορα-Λιβάνη.

No comments: