Saturday, December 27, 2008

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΣΙΚΡΑΣ: Μάτζικ, θα πει μαγεία

Για τον Μάτζικ, που το όνομά του σημαίνει μαγεία, αλλά και για τη μαγεία της φαντασίας μάς μιλά στο πρώτο ετούτο μυθιστόρημά του ο Αστέριος Τσίκρας. Σ’ αυτό το βιβλίο φαντασία και πραγματικότητα φαίνονται να είναι ένα και το αυτό. Διαβάζοντάς το κανείς πολλές φορές πιάνει τον εαυτό του να σκέφτεται τα λεπτά όρια που χωρίζουν το πραγματικό από το ονειρικό, το μυθικό από το υπαρκτό.
Ο Μάτζικ Ο’ Μπράιαν είναι ένας μυθικός ήρωας, ο ήρωας μιας σειράς βιβλίων που διαβάζονται μετά μανίας από τα παιδιά, και ο οποίος αποτελεί πρότυπο για πολλά από αυτά. Ένα δεκατριάχρονο αγόρι θεωρεί τον εαυτό του σαν το άλλο εγώ του Μάτζικ. Δανείζεται τις ατάκες του, προσπαθεί να σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο που σκέφτεται ο αγαπημένος του ήρωας, φτιάχνει μες στο μυαλό του διάφορους κινδύνους που απειλούν την ύπαρξή του, ενώ πολλές φορές νιώθει σίγουρος ότι ο Μάτζικ παρακολουθεί την κάθε του κίνηση και τον προστατεύει. Ένα παιδί λοιπόν, που ζει πιότερο στον κόσμο της φαντασίας παρά στον πραγματικό. Ένα παιδί οργισμένο...
Όπως θα έλεγαν οι τηλεκοινωνιολόγοι, όλα ξεκινούν από το σπίτι. Και πράγματι, ο μικρός ζει σε ένα σπίτι που παρ’ όλες τις προσπάθειες των γονιών του, κάθε άλλο παρά οικογενειακή εστία αποτελεί. Ο πατέρας του κυνηγά από πίσω διάφορες ξανθιές, η μάνα του κτυπά τα ρέστα της μ’ ένα ηθοποιό, ε, είναι περιβάλλον αυτό για να μεγαλώσει ένα παιδί; Προφανώς όχι!
Ο συγγραφέας φτιάχνει με πολύ χιούμορ μια ιστορία που φαίνεται να θέλει να διακωμωδήσει τα σύγχρονα ήθη, τις νέες επιβεβλημένες από την τηλεόραση πραγματικότητες. Φτιάχνοντας μια ιστορία όπου τα ευτράπελα είναι στην πρώτη γραμμή, καταφέρνει να παρασύρει τον αναγνώστη στους ξέφρενους ρυθμούς του χαρίζοντάς του πολλά χαμόγελα, σχολιάζοντας ταυτόχρονα με ειρωνικό τρόπο το νέο κόσμο μας, τον ηθικό, τον τηλεοπτικά πλασμένο.
Προς το τέλος του βιβλίου η αναγνωστική απόλαυση φθάνει στο αποκορύφωμα της, καθώς ο συγγραφέας στήνει ένα σουρεαλιστικό σκηνικό απ’ όπου βγαίνει αβίαστα στο φως, και μένει εκτεθειμένη, όλη η τρέλα της εποχής μας.
Το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αναγνώσματα που κυκλοφόρησαν στην ελληνική πεζογραφία τους τελευταίους μήνες.
Από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

No comments: