Sunday, December 28, 2008

ΖΙΛΜΠΕΡ ΣΙΝΟΥΕ: Μέρες και νύχτες της ζωής μου


Μαγεία, ρεαλισμός, μύθος και ιστορία δένουν αρμονικά στο νέο μυθιστόρημα του διάσημου Ζιλμπέρ Σινουέ.

Το “Μέρες και νύχτες της ζωής μου” είναι η ιστορία ενός διαχρονικού έρωτα, ενός απ’ αυτούς τους έρωτες που είναι -όπως λένε- γραμμένοι στ’ άστρα. Ένας άντρας, μια γυναίκα. Εκείνος στην Αργεντινή, εκείνη στην Ελλάδα. Κι όμως, τους δένει ένα υπόγειο νήμα αγάπης, και τους στέλνει ένα μήνυμα μέσα από τους αιώνες για να συναντηθούν, για να ενώσουν τις ζωές τους, τις ματαιωμένες τους ζωές!

Μέσα απ’ αυτό το σαγηνευτικό βιβλίο θα δείτε να παρελαύνουν: σαμάνοι, ψυχολόγοι, αρχαιολόγοι, ζωγράφοι και το μεγαλείο της Θήρας και της Κρήτης. Ο συγγραφέας μέσα από το μύθο του προσπαθεί να μας μεταβιβάσει και κάποιες γνώσεις, κάτι που δε φαίνεται να του είναι δύσκολο. Μας ταξιδεύει και μας μορφώνει, μας συναρπάζει και μας απογοητεύει, μας δίνει χαμόγελα κι ανατριχίλες.

Εδώ έχουμε ένα πραγματικά όμορφο ανάγνωσμα που κινείται ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, χωρίς να μπορείς πολλές φορές να ξεχωρίσεις το ένα από το άλλο. Εξάλλου: “…Το όνειρο είναι η λογική του ενός. Η πραγματικότητα είναι η τρέλα των πολλών!”

Το όνειρο παίζει το πιο σημαντικό σ’ αυτή την ιστορία. Γιατί, ξέρετε: “Αυτός που δεν ακούει τα όνειρά του δεν ακούει την ψυχή του. Και είναι φοβερό. Γιατί η ψυχή θλίβεται τόσο πολύ από μας, που μια μέρα αποφασίζει να μας εγκαταλείψει”.

Ο Ρικάρντο είναι αυτός που βλέπει όνειρα, και η Δώρα είναι αυτή που ζει την πραγματικότητα. Τα όνειρα του πρώτου τον οδηγούν βήμα-βήμα σε μια γυναίκα που δε θυμάται να γνώρισε ποτέ, μια γυναίκα που τον στοιχειώνει. Και την ερωτεύεται. Κι ας μην ξέρει ποια είναι, κι ας μην ξέρει που είναι, κι ας μην ξέρει καν αν είν’ αληθινή. Όλ’ αυτά ενώ ετοιμάζεται να παντρευτεί μια κοπέλα που τον αγαπά τρελά.

Η τύχη και τ’ όνειρο θα τον βγάλουν απ’ το χαραγμένο δρόμο της ζωής του, κάνοντάς τον να εγκαταλείψει τα πάντα και να φύγει για ένα μακρινό ταξίδι στην Ελλάδα, ψυχικά σίγουρος ότι εκεί θα βρει αυτήν που ψάχνει. Οι συμπτώσεις που καθορίζουν την πορεία του πολλές, και το τέλος απροσδόκητο.

Απλά, διαβάστε το!

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

No comments: