Saturday, December 27, 2008

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΑΡΑΝΙΤΣΗΣ: ΙΨ Ο ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΣ

Αυτό το βιβλίο το ερωτευτήκαμε, το αγαπήσαμε με την πρώτη μάτια. Ένα από εκείνα τα βιβλία που αξίζει να έχει κανείς σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη του και να επιστρέφει σ’ αυτό ξανά και ξάνα.
Ο γνωστός από τα κείμενά του στην αθηναϊκή Ελευθεροτυπία Ευγένιος Αρανίτσης, με αφετηρία την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη αναλαμβάνει να ξεναγήσει παιδιά και ερωτευμένους στον όμορφο κόσμο της γνώσης. Το ταξίδι που προτίνει είναι συναρπαστικό, γεμάτο εκπλήξεις, αλλά και με όμορφες ζωγραφιές από την Ελένη και το Δημήτρη Καλοκύρη.
Αλλά, ας αφήσουμε τον ίδιο το συγγραφέα να μιλήσει για το έργο του:
“Ο Ελύτης ονειρεύτηκε για χάρη μας έναν κόσμο θαυμάτων. από το άνοιγμα της πόρτας κοίταξε τον Παράδεισο, είδε τα χρώματα να γίνονται εντονότερα στη διαφάνεια του τοπίου κι εκεί συνάντησε το ‘δεύτερο εαυτό του’, όπως τον αποκάλεσε. Τα παραπάνω είναι γνωστά.
Τώρα, ο συγγραφέας αυτού εδώ του βιβλίου, με τη βοήθεια των εικονογράφων, μεταφέρει το ίδιο εκείνο όνειρο στους αναγνώστες, σαν να ήταν δικό του. Να κάνεις ένα ξένο όνειρο δικό σου, να ζεις στο όνειρο κάποιου άλλου, είναι μια πράξη που τελείται, κυρίως απ’ τα παιδιά και τους ερωτευμένους. Σαν παιδιά ή ερωτευμένοι, ο συγγραφέας και οι εικονογράφοι μπήκαν λαθραία στο όνειρο του Ελύτη, στο ρεμβασμό μιας Φύσης γεμάτης καθρέφτες και σύμβολα και περιγράφουν τι είδαν.
Ο Ελύτης είχε πει κάποτε στο συγγραφέα πως το Όνειρο θα ’πρεπε να ’ναι κάτι σαν την Άλγεβρα ή τη Γεωγραφία, ένα μάθημα που θα μπορούσε να διδαχθεί. Γοητευμένος απ’ το απόφθεγμα, ο συγγραφέας προσπάθησε, εδώ, σ’ αυτές τις σελίδες, να διδάξει το όνειρο του Ελύτη σ’ όσους διαβάζουν ακόμη με ολόκληρο τον ψυχισμό, όχι μόνο με τα μάτια. Και οι δύο εικονογράφοι, οι συνεργάτες του συγγραφέα, ξεδίπλωσαν τους χάρτες πάνω σε μια επιφάνεια από φως”.
Εμείς τι άλλο να πούμε; Αγοράστε το. Ένα συλλεκτικό βιβλίο που όσο περνάει ο χρόνος τόσο πιο δικό σας, τόσο πιο πολύτιμο θα το νιώθετε.
Από τις εκδόσεις Πατάκη.

No comments: