Sunday, December 28, 2008

ΦΙΛΙΠ ΡΟΘ: Το ζώο που ξεψυχά


Σαν ένας από τους καλύτερους ψυχογράφους του σύγχρονου αμερικανού παρουσιάζεται ο Φίλιπ Ροθ. Σ’ αυτό το μυθιστόρημα καταπιάνεται με τις περιπέτειες ενός καθηγητή πανεπιστημίου και παρουσιαστή επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής. Ο Ντέιβιντ Κέπες, είναι η προσωποποίηση αυτού που οι αμερικανοί αποκαλούν “επιτυχημένος”. Τα έχει όλα: δυο δουλειές που αγαπά, χρήμα, πολλούς θαυμαστές και περισσότερες θαυμάστριες.

Τι του λείπει; Το ακραίο πάθος. Αυτός που φαίνεται να δοκίμασε τα πάντα, που έκανε έρωτα με αμέτρητες νεαρές γυναίκες, που φαίνεται να έχει όλες τις απαντήσεις, δε γνώρισε το απόλυτο στον έρωτα. Κι είναι κάτι που του λείπει, κι ας μην τον ξέρει ακόμη.

Ο Ροθ μελετά και αναλύει σε βάθος τον ψυχισμό του ήρωά του, μας μιλά για τα πλεονεκτήματά του αλλά και την αδυναμία του να κατανοήσει ότι κάτι του ξεφεύγει.

Κάποια μέρα, μια νεαρή κουβανή φοιτήτριά του θα μπει σα σίφουνας στη ζωή του, γκρεμίζοντας θεωρίες και βεβαιότητες. Η Κονσουέλα είναι το κάτι άλλο. Μια ατρόμητη, πανέξυπνη κοπέλα, μια αμαζόνα του έρωτα, κάποια που ίσως να τρόμαζε τον κάθε άντρα. Όπως τρομάζει και τον Ντέιβιντ, κι ας αρνείται άμεσα να το ομολογήσει.

“Τώρα στα γεράματα, μάθε γέρο γράμματα”, κάπου φαίνεται να ειρωνεύεται κρυφά τον εαυτό του, αφού μετά τον έρωτά του με την ορμητική Κονσουέλα, λες και νιώθει να γκρεμίζεται το οικοδόμημα της ύπαρξής του. Αυτός, ο υπεράνω λόγιος, αυτός, που δεν ερωτεύεται, αυτός, που δεν έχει αδυναμίες, αυτός… κάνει βουτιά απ’ τις ψευδαισθήσεις του στο κενό. Και ξεχνά… Ξεχνά ότι τίποτα δεν είναι αιώνιο. Ξεχνά ότι η ζωή κάνει κουμάντο, και καθώς αυτή είναι που ορίζει τα πάντα, έχει τη δύναμη ν’ αλλάξει τα πάντα, και πολλές φορές με τον πιο σκληρό τρόπο.

Το βιβλίο αυτό μιλά για μια ερωτική απογείωση και μια ζωική πτώση. Για τον άνθρωπο και τον άνθρωπο!

Από τις εκδόσεις Πόλις.

No comments: