Το “Αναζητώντας τον Κλίνγκσορ” είναι ένα χορταστικό μυθιστόρημα που αναλαμβάνει να μας “ξεναγήσει” στον κόσμο των φυσικών επιστημών, όπως αυτός διαμορφώθηκε μέχρι το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.
Ο Βόλπι, που φαίνεται να έχει μελετήσει σε βάθος το θέμα του, φτιάχνει ένα όμορφο, πολυεπίπεδο και διδακτικό βιβλίο, το οποίο ξεχειλίζει από πληροφορίες για τις φυσικές επιστήμες, χωρίς να γίνει ούτε για μια στιγμή βαρετό. Χάρη στο εύρημα της αναζήτησης ενός μυστηριώδους προσώπου με την κωδική ονομασία Κλίνγκσορ, ο συγγραφέας καταφέρνει να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον και να μας κάνει να ενδιαφερθούμε για πράγματα που μέχρι χθες μάς φάνταζαν “ασήμαντα”.
Αυτό το ταξίδι στο χώρο, το χρόνο, τις θεωρίες και τις πρακτικές της φυσικής κρατάει πολύ και στη διάρκειά του βλέπουμε να αναπτύσσεται μια παράξενη ερωτική ιστορία, να γίνονται προδοσίες, άνθρωποι των επιστημών να κάνουν και να ανακαλούν δηλώσεις. Ο Βόλπι μας δίνει με σαφήνεια το κλίμα που επικρατούσε στη Γερμανία λίγο μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μας μιλά για τις δίκες της Νυρεμβέργης, για την αποτυχημένη προσπάθεια δολοφονίας του Χίτλερ, αλλά και - και αυτό είναι το θέμα του βιβλίου -, για τις προσπάθειες των επιστημόνων του Ράιχ να κατασκευάσουν την ατομική βόμβα.
Ο ήρωας του βιβλίου είναι ο νεαρός και πολλά υποσχόμενος υπολοχαγός-επιστήμονας Φράνσις Μπέικον, που αναλαμβάνει την αποστολή να βρει τον επιστήμονα που ήταν υπεύθυνος για το ατομικό πρόγραμμα του Τρίτου Ράιχ. Φτάνοντας στη Γερμανία, η μέχρι τότε άχαρη ουσιαστικά ζωή του αρχίζει να αποκτά κάποιο νόημα, καθώς εισδύοντας στα άδυτα της γερμανικής φυσικής πρακτικής και των ανθρώπων της έρχεται σε επαφή με κάποια από τα ινδάλματά του, αλλά και γνωρίζει για πρώτη φορά τον αληθινό έρωτα, που μέχρι τότε του φάνταζε σαν ένα άπιαστο ιδανικό. Τα πράγματα όμως σ’ εκείνη τη χώρα, σ’ αυτή την ιστορία δεν είναι ποτέ όπως δείχνουν, κι έτσι ο Μπέικον θα ανακαλύψει με το σκληρό τρόπο πολλές αλήθειες που μες στην τύφλα του έρωτα και των εμμονών, φάνταζαν πριν στα μάτια του αδιανόητες. Κι -ακόμη- ίσως οι απαντήσεις που ψάχνει να μη βρεθούν ποτέ.
Επιλέγουμε μερικές φράσεις-προτάσεις από το βιβλίο που μας έκαναν εντύπωση: “Για μένα η αξία της ελευθερίας έγκειται στον κίνδυνο που διατρέχεις… Φυσικά, υπάρχουν πιθανότητες να πάει κάτι στραβά, αλλά ακόμα κι έτσι αξίζει η προσπάθεια… Αυτό είναι που μας κάνει γνήσια ανθρώπινους”. “Απεχθάνομαι τα άτομα που συμβιβάζονται, και ειδικά όσους βρίσκουν την αγάπη και μετά κλείνουν τα μάτια κι αρχίζουν να την απολαμβάνουν μακάρια, σαν να ήταν κάτι αιώνιο και ανεξάντλητο”. “Γιατί είμαστε αδύναμοι; Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν γνωρίζουμε το μέλλον. Ζούμε σ’ ένα συνεχές παρόν, προσπαθώντας συνεχώς να αποκρυπτογραφήσουμε τα μελλούμενα. Είμαστε όλοι μας άθλιοι κυνηγοί του αβέβαιου…”. “… Ο καθένας μας έπρεπε να λογαριαστεί με τη δική του δυστυχία. Με φρίκη συνειδητοποιούσαμε πως την ώρα της κρίσης κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να σε απαλλάξει από τη θλίψη σου”.
Το καλογραμμένο αυτό - με πολλές κορυφώσεις και ανατροπές - μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.
No comments:
Post a Comment