Saturday, December 27, 2008

ΜΑΡΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Η Πύλη

Είναι 17 μόλις χρόνων κι έχει γράψει ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα με μάγους κι ιππότες, με μηχανές του χρόνου, με παράξενα όντα από άλλους κόσμους, και άλλα πολλά κι ενδιαφέροντα.
Το μυθιστόρημα αυτό μας εξέπληξε ευχάριστα αφού είναι ένα από εκείνα τα κείμενα που διαβάζει κανείς με κομμένη την ανάσα. Ο συγγραφέας, παρά το νεαρό της ηλικίας του, φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται, και με την κοφτή, σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, γραφή του καταφέρνει να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα. Αν προσθέσουμε στα πιο πάνω και το ατού που ονομάζεται χιούμορ, και το οποίο βγάζει πολύ γέλιο, τότε - εκτός απροόπτου - μπορούμε να πούμε ότι ένας καλός συγγραφέας γεννήθηκε.
Αρκετά όμως με τα εγκώμια, ας περάσουμε τώρα στην ουσία, που είναι φυσικά η υπόθεση του βιβλίου:
Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, κατασκευάζεται η πρώτη χρονομηχανή. Ένας θρίαμβος για την ανθρωπότητα; Αυτό θα φανεί από το παρθενικό της ταξίδι. Ένας ικανός πράκτορας και μια κορυφαία στον τομέα της ιστορικός στέλνονται πίσω στο χρόνο, στην εποχή πριν από τη γραπτή ιστορία, όταν κυβερνούσε ο νόμος του πολεμιστή και η δύναμη του ξίφους.
Η παράτολμη αυτή αποστολή αποδεικνύεται πολύ πιο επικίνδυνη απ’ ό,τι είχαν υπολογίσει αρχικά. Η ισορροπία του σύμπαντος διαταράσσεται από το ταξίδι τους και το φάσμα της πραγματικότητας σκίζεται στον ειρηνικό κόσμο του Θόρχαϊμ, ανοίγοντας ένα παράθυρο με θέα σε μια άλλη διάσταση απαράμιλλου τρόμου. Οι δυο χρονοταξιδιώτες βρίσκονται ξαφνικά στο επίκεντρο γεγονότων που στιγμάτισαν την ιστορία του ανθρώπινου γένους, αλλά ποτέ δεν καταγράφηκαν.
Σκοτεινά σχέδια και συνωμοσίες, ανδρεία και προδοσία στην πιο κρίσιμη στιγμή του ανθρώπινου γένους συνθέτουν ένα λαμπρό έπος. Έφτασε η ώρα για την ανθρωπότητα να ενωθεί και να πολεμήσει για επιβίωση... Καθώς η Πύλη ανοίγει, σύννεφα πολέμου σκοτεινιάζουν τον ορίζοντα!
Όπως γράψαμε και πιο πάνω αυτό είναι ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα. Σε ορισμένες σκηνές μάχης στις οποίες ρέει άφθονο το αίμα δε λείπουν οι ωμότητες, αλλά ο ανάλαφρος τρόπος που παρουσιάζει τα πάντα ο συγγραφέας εκμηδενίζει τις όποιες αντιρρήσεις.
Από το Κλειδί, του εκδοτικού οργανισμού Λιβάνη.

No comments: