Saturday, December 27, 2008

ΤΖΙΑΝΝΙ ΡΙΟΤΤΑ: Ο πρίγκιπας των νεφών

Το είπαμε και το ξαναλέμε: οι ιταλοί συγγραφείς διαθέτουν το “χρυσό πενάκι” μια και καταφέρνουν πάντοτε μέσα από τα βιβλία τους να μας ταξιδέψουν, να μας χαρίσουν χαμόγελα, να μας συγκινήσουν. Ε, αυτά κάνει και ο Τζιάννι Ριόττα με το ανά χείρας βιβλίο. Μας μιλά για τις τεχνικές του πολέμου, για τους μεγάλους κατακτητές, για το φασισμό στην Ιταλία, αλλά και για τον έρωτα, για τον έρωτα που ανθίζει σα λουλούδι ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, για τον έρωτα που βρίσκει ακόμη και μέσα στο θάνατο ζωή.
Ο συνταγματάρχης Κάρλο Τέρτσο, ένας θεωρητικός της πολεμικής τέχνης, αποσύρεται μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο Παλέρμο, όπου σκοπεύει να συγγράψει το έργο “Εγχειρίδιο στρατηγικής της ζωής”, έχοντας τη θερμή κι ολόψυχη συμπαράσταση της γοητευτικής νεαρής του συζύγου, της Έμμα. Εκεί το ζευγάρι θα γνωριστεί με ένα ονειροπόλο νεαρό, τον Σαλβατόρε, που αν και δηλώνει ποιητής εκπαιδεύεται από τον Κάρλο για να πετύχει στις εξετάσεις για εισαγωγή στην στρατιωτική ακαδημία. Ο Σαλβατόρε, κομμουνιστής εκ πεποιθήσεως, είναι ερωτευμένος με τη Φιόρε, μια κοπέλα από αριστοκρατική οικογένεια. Ο έρωτάς τους ανθίζει στο σπίτι του Κάρλο, υπό την ανοχή του ιδίου και τη γιομάτη αγάπη φροντίδα της Έμμα. Αλλά, οι ήρωές μας ζούνε σε ταραγμένους καιρούς, και κάποια μέρα θα αναγκαστούν να διαλέξουν ποιους δρόμους να ακολουθήσουν: της καρδιάς ή της λογικής;
Μια συναρπαστική ιστορία για τον έρωτα και το θάνατο, για τον πόλεμο και τα μεγάλα ιδανικά, για τα όνειρα που πολλές φορές βρίσκουν παράξενους δρόμους για να γίνουν πραγματικότητα. Διαβάστε το.
Από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

No comments: