Saturday, December 27, 2008

ΝΤΑΓΚΛΑΣ ΚΕΝΕΝΤΙ: Διπλή ταυτότητα

Αυτό το βιβλίο μιλά για τις μεγάλες ανατροπές της ζωής. πως, αυτή, μπορεί να αλλάξει πορεία απ’ τη μια στιγμή στην άλλη, να μας χαρίσει τα δώρα της και να μας συντρίψει. Αλλά, μιλάει ακόμη και για τα όνειρα που έμειναν όνειρα, για τους επώδυνους συμβιβασμούς που μας παίρνουν την ψυχή δίνοντάς μας πίσω ένα φανταχτερό περιτύλιγμα.
Ήρωας του βιβλίου είναι ο Μπεν Μπράντφορντ, δικηγόρος, πατέρας δύο παιδιών και ερασιτέχνης φωτογράφος, κάποιος που φαίνεται να μην του λείπει τίποτα. Αλλά, όπως λένε, πίσω έχει αχλάδα την ουρά. Ο γάμος του πάει από το κακό στο χειρότερο, κι εκείνος νιώθει να βουλιάζει όλο και περισσότερο στη θλίψη, καθώς ο κόσμος του δεν είναι αυτός που ονειρεύτηκε, αφού η τόσο συμβατική και καθώς πρέπει ζωή του δεν αποτελεί παρά προϊόν συμβιβασμού.
Κι όμως αντέχει. Αντέχει να είναι κάποιος άλλος, να μην κάνει στ’ αλήθεια όσα επιθυμεί. Ένα γεγονός όμως έρχεται από το πουθενά για να προκαλέσει τη μεγάλη ανατροπή: ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του έχει δεσμό μ’ ένα γείτονα, και αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες όσο και συγκλονιστικές, καθώς βλέπει τη ζωή του απ’ τη μια στιγμή στην άλλη να καταρρέει. Και τότε, αποφασίζει να αλλάξει ταυτότητα και εξαφανίζεται από προσώπου γης! Και, επειδή στη ζωή αρέσει να παίζει με τους ανθρώπους και τις αδυναμίες τους, δίνεται στον Μπεν η ευκαιρία να κάνει μια νέα αρχή, να γίνει, άγνωστος ανάμεσα σε αγνώστους, εκείνος που πάντα ήθελε να γίνει. Γνωρίζει και πάλι τον έρωτα, γνωρίζει και πάλι τη χαρά, και πραγματοποεί το όνειρό του: απ’ τη μια στιγμή στην άλλη γίνεται επαγγελματίας φωτογράφος. Αλλά, η ευτυχία δε λέει να κρατήσει για πολύ και σύντομα θα βρεθεί κυνηγημένος απ’ το παρελθόν του, ένα παρελθόν που τόσο πολύ θέλησε να σβήσει.
Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, γραμμένο με κινηματογραφικό τρόπο που κατορθώνει, όταν πάρει μπρος, να κρατήσει τον αναγνώστη καθηλωμένο ως και την τελευταία σελίδα.
Από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

No comments: