Θα λέγαμε ότι εδώ έχουμε την αυτοβιογραφία του Καστανέντα. Ο διάσημος σαμάνος - που έγραψε αυτό το κείμενο λίγο πριν το θάνατό του - μας μιλά για τα γεγονότα που τον οδήγησαν στη γνωριμία του με τον δον Χουάν, για τις λίγο ή πολύ τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος που διαμόρφωσαν το χαρακτήρα του, για τα μεγάλα του λάθη, αλλά και για τη δίψα του για μάθηση.
Το βιβλίο αυτό διαβάζεται σαν ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, που σε ορισμένα σημεία του προκαλεί μεγάλες ανατριχίλες. Ο δον Χουάν μιλάει νοητικά και κατά πρόσωπον στον Καστανέντα για τα μεγάλα ταξίδια του μυαλού, για τα πράγματα που ηλιθιωδώς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν επειδή δεν τα βλέπουμε, για όλα εκείνα που μας κρατούν σκλαβωμένους μέσα στον φαύλο κύκλο που αποκαλούμε ζωή. Μερικές φορές η αφήγηση γίνεται συγκλονιστική καθώς ο συγγραφέας μας προσκαλεί σε άγνωστους κόσμους, μας μιλά για πράγματα που είναι αδύνατον να κατανοήσουμε.
“Ολόκληρη η ανθρωπότητα αντιδρά με τον ίδιο τρόπο. Ακούνε μονάχα ό,τι θέλουν ν’ ακούσουν”. “Σκέψου κάθε ανθρώπινο πλάσμα σε τούτη τη γη, και θα καταλάβεις, χωρίς αμφιβολία, πως όποιοι κι αν είναι αυτοί οι άνθρωποι ή ό,τι κι αν πιστεύουν για τον εαυτό τους, ό,τι κι αν κάνουν, το αποτέλεσμα των πράξεων τους είναι πάντα το ίδιο: παράλογες φιγούρες μπροστά σ’ έναν καθρέφτη”. “Καθένας μας, κάθε ανθρώπινο ον έχει δύο μυαλά. Το ένα είναι αποκλειστικά δικό μας και είναι σαν μια σιγανή, ξέθωρη φωνή που μας προτρέπει να επιδιώξουμε την τάξη, την αμεσότητα, το στόχο μας. Το άλλο είναι ένας ξένος καταπατητής. Μας γεννά συγκρούσεις, αυταρχικότητα, αμφιβολίες, απελπισία”.
Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με παραπομπές για πολύ, αλλά δε μας παίρνει ο χώρος. Έτσι, θα πούμε απλά ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο που σίγουρα θα ικανοποιήσει τόσο τους γνώριμους με το έργο του Καστανέντα, όσο και όλους όσοι ασχολούνται με την εσωτερική αναζήτηση, αλλά, ακόμη και τους φίλους της λογοτεχνίας.
Από τα Νέα Σύνορα-Λιβάνη.
1 comment:
πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, στο γνωστό στυλ του συγγραφέα και είναι απο τα λίγα βιβλία του που δεν έχω γιατί είναι εξαντλημένο...
Post a Comment