Saturday, December 27, 2008

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΜΑΡΚΟΣ: Ο Τέταρτος Ιππότης

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος είναι 17 μόλις χρόνων κι αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο του! Απίστευτο; Κι όμως αληθινό. Ο νεαρός συγγραφέας, ο οποίος για το μυθιστόρημά του “Η Αδελφότητα του Πυριτίου” τιμήθηκε με το βραβείο φανταστικής λογοτεχνίας “Νεανικός Ικαρομένιππος”, μας προσκαλεί και εδώ σε ένα ταξίδι στον κόσμο του φανταστικού.
Το μυθιστόρημα αυτό καταπιάνεται με τη ζωή και τα έργα ενός μισθοφόρου, που ενώ ξεκίνησε σαν ένας αθώος ρομαντικός νέος τη μεγάλη περιπέτεια της ζωής, κατέληξε ένας αιμοσταγής, και δίχως οίκτο πολεμιστής, που κάποτε αναπόφευκτα έρχεται αντιμέτωπος με το θάνατο. Καθώς οι ανάσες του σβήνουν και χάνονται, βλέπουμε να ξετυλίγεται το κουβάρι της ζωής του, μιας ζωής γιομάτης αίματα και φονικά. Ο Χάρος/κριτής/χρόνος αναλαμβάνει να ξύσει τις πληγές του πολεμιστή, ανασταίνοντας την από χρόνια πια νεκρή συνείδησή του, ξυπνώντας του τύψεις και ενοχές, που επίμονες σαν βουκέντρες σπρώχνουν ολοένα το νου και την ψυχή του στην τρέλα.
Ο Παπαμάρκος με τις γλαφυρές περιγραφές του, που πολλές φορές γίνονται ποιητικές, μας παρασύρει σ’ ένα νοητό ταξίδι σε κόσμους μακρινούς κι άγνωστες συνειδήσεις, θέλοντας να μας δείξει ότι δεν υπάρχει μόνο εκείνο που φαίνεται, αλλά, και άλλα πολλά, από εκείνα που πρέπει να κλείσουμε τα μάτια, να βουλώσουμε τ’ αυτιά για να τα δούμε.
Κλέβουμε για σας μια από τις πιο λυρικές στιγμές: “Εκείνη, σιωπηλά, χωρίς να τη νιώσει, είχε έρθει κι είχε κάτσει δίπλα του. Και μόνο όταν ένιωσε το κεφάλι της να γέρνει στο δικό του ώμο, αισθάνθηκε την παρουσία της. Γύρισε και την κοίταξε, και στα μάτια του έκαιγε μια γλώσσα φωτιάς, χρυσοκόκκινη, αμόλυντη, που λικνιζόταν σ’ ένα μανιασμένο χορό, γεμάτο ενέργεια, απειλώντας ν’ αποτεφρώσει όλο του το είναι και να το σκορπίσει σε μικρές σπίθες. Άπλωσε το χέρι του και το πέρασε γύρω απ’ το λευκό λαιμό της. Σκύβοντας τη φίλησε απαλά, έτσι που ένιωσε την καρδιά του να φουσκώνει και να γεμίζει όλο του το στήθος, δυσκολεύοντας την αναπνοή του. Ύστερα έγειρε πάλι πίσω. Και αγκαλιασμένοι έμειναν να κοιτούν τον ερχομό της καταιγίδας, σκεπασμένοι από ένα πέπλο βουβής στοργής και γλυκύτητας, που ανέβλυζε απ’ τις τρεμουλιαστές ανάσες τους, που ψιθύριζαν τον έρωτα”.
Μη χάσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε το νέο αυτό συγγραφέα.
Από τις εκδόσεις Κέδρος.

No comments: