Thursday, December 25, 2008

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: Το Βασίλειο του Αποχαιρετισμού

Είναι ένα «σκληρό» ανάγνωσμα το βιβλίο αυτό του Κυριάκου Αθανασιάδη, αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ένα από κείνα τα βιβλία που σε πιάνουν απ’ το λαιμό, που δε σ’ αφήνουν να ανασάνεις.
Ένας συγγραφέας αποφασίζει να γίνει ένα… ένσαρκο μυθιστόρημα. Μια και δεν του έρχεται η έμπνευση αποφασίζει να την προκαλέσει και το αποτέλεσμα είναι συνταρακτικό. Με τη βοήθεια μιας μυστηριώδους γυναίκας βουλιάζει σ’ ένα παράξενο βούρκο όπου όλα μπορούν να συμβούν: σεξουαλικές φαντασιώσεις βρίσκουν διέξοδο στον αληθινό κόσμο και στυγερά εγκλήματα πραγματοποιούνται στο όνομα της έμπνευσης.
Όσο περισσότερο βουλιάζει στο συνειδητό βούρκο ο βιωματικός συγγραφέας, τόσο και πιο δραματικές – φρικιαστικές θα ’λεγε κάποιος – γίνονται οι περιγραφές του. Μερικές εικόνες είναι δοσμένες με τόσο παραστατικό τρόπο που ίσως σοκάρουν κάποιους αναγνώστες. Κάποιοι άλλοι θα τις προσπεράσουν λέγοντας: μία απ’ τα ίδια. Αλλά είναι όντως «μία απ’ τα ίδια»; Ο κάθε αναγνώστης ίσως να δώσει διαφορετική απάντηση, όμως πρέπει να τονίσουμε ότι η ιδέα του συγγραφέα για το μύθο αυτού του βιβλίου είναι εξαιρετική. Από τη μια μεριά θυμίζει κάτι από το «Φάουστ» του Γκαίτε, αλλά κι απ’ την άλλη κάτι από τα μυθιστορήματα του Μαρκήσιου ντε Σαντ.
Στο οπισθόφυλλο χαρακτηρίζεται σα «Μία νουβέλα εκτός ορίων, για το πάθος, για την τέχνη και για τον απόλυτο έρωτα», αλλά και για τις ακραίες εκφράσεις αυτού, θα προσθέταμε εμείς. Εδώ, όμως, τίθεται το ερώτημα: «Όντως για έρωτα μας μιλάει ο συγγραφέας ή απλά για το σεξουαλικό πάθος;» Στο μεγαλύτερο κομμάτι της νουβέλας ο αφηγητής φαίνεται πρώτιστα να ασχολείται με τον εαυτό του και πολύ λιγότερο με το αντικείμενο του έρωτά του. Εκείνο που μοιάζει να τον ενδιαφέρει είναι η ικανοποίηση, πάση θυσία, των σεξουαλικών διαστροφών που θα του χαρίσουν την έμπνευση, παρά για το που θα καταλήξει ο κατ’ επίφαση έρωτας.
Κάποιοι θα αποκαλούσαν αυτό το βιβλίο σα δημιούργημα νοσηρής φαντασίας. Κάποιοι, πιο συντηρητικοί, ίσως να έλεγαν ότι πρόκειται για ένα αληθινά βλάσφημο βιβλίο. Και κάποιοι θα ρουφούσαν με πάθος την κάθε του σελίδα. Το γεγονός και μόνο ότι θα προκαλούσε τόσο διαφορετικές αντιδράσεις δικαιώνει την ιδέα της συγγραφής του.
Με δεδομένα τα πιο πάνω δε θα μπορούσαμε να εισηγηθούμε την ανάγνωση ή μη αυτής της νουβέλας, η οποία ωστόσο οφείλουμε να αναφέρουμε ότι και καλογραμμένη είναι, και την αγωνία κατορθώνει να κρατά στο κατακόρυφο.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.

No comments: