Saturday, December 27, 2008

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ο μάγος, βλέπεις, την ήξερε...

Η αθηναϊκή εφημερίδα “Τα Νέα”, εκτός από καλούς δημοσιογράφους “παράγει” και καλούς συγγραφείς. Για ποιον να μιλήσουμε και ποιον ν’ αφήσουμε; Για το Λευτέρη Παπαδόπουλο, για το… συνεργαζόμενο Μάνο Ελευθερίου, για το Γιώργο Παπαχρήστο, για το Θανάση Χειμωνά, και, τώρα, για την Ειρήνη Καρανασοπούλου, και, μετά, ποιος ξέρει για ποιον άλλο… Η μεγάλη του έθνους συγγραφική σχολή, που λένε!
Στο παρόν. Η Ειρήνη Καρανασοπούλου μας αφηγείται την ιστορία της Ιουστίνης, μιας κοπέλας που κάποια μέρα εξαφανίζεται μυστηριωδώς, αφήνοντας πίσω της πολλά ερωτηματικά. Τι ήταν εκείνο που την έκανε να τα παρατήσει όλα και να φύγει; Ποιο είναι το μυστικό που έκρυβε από όλους; Και πως θα μπορέσει η καλύτερή της φίλη, να την ανακαλύψει, αφού αυτό είναι το καθήκον που της αναθέτει ο διευθυντής της εφημερίδας όπου και οι δύο εργάζονται; Και ποιος είναι αυτός ο μυστηριώδης μάγος, που φαίνεται να έχει κάνει κατάληψη στη ζωή και την ψυχή της Ιουστίνης χρόνια τώρα, χωρίς κανείς να αντιληφθεί τίποτα;
Πολλά τα ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις, και η Μαρία σα ρεπόρτερ αλλά και φίλη της Ιουστίνης πρέπει να κάνει το καθήκον της. Το μόνο που όσο πιο βαθιά θα μπαίνει στον κόσμο της αγνοούμενης φίλης της, τόσο πιο πολύ θα αντιλαμβάνεται ότι στην ουσία δεν τη γνώρισε ποτέ. Για μια ακόμη φορά θα επιβεβαιωθεί η απόψη ότι αυτά που λέγονται είναι πολύ λιγότερα από εκείνα που μένουν ανείπωτα, κι ότι η αλήθεια έχει περισσότερες από μία όψεις.
Η Καρανασοπούλου έχει φτιάξει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία όπου οι εκπλήξεις διαδέχονται η μια την άλλη, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να βρίσκεται συνεχώς εν γρηγόρση σε αναμονή των εξελίξεων. Το κείμενο ρέει γοργά, χωρίς να κουράζει, με μικρές ποιητικές εξάρσεις.
Το τέλος;… Το τέλος θα το μάθετε. Εκείνο που έχει σημασία είναι όπως λένε ο δρόμος, κι ο δρόμος είναι γεμάτος από αποκαλύψεις για τον ψυχισμό μιας γυναίκας, για την ευτυχία που συνήθως βρίσκεται αλλού, για το διαστρεβλωτικό καθρέφτη που μας κρύβει το αληθινό πρόσωπο της ζωής…
Από τα Νέα Σύνορα-Λιβάνη.

No comments: