Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για τη μαγεία και τον έρωτα, για την προαιώνια σύγκρουση ανάμεσα στο καλό και το κακό, και για τη γνώση, είναι αυτό που μας χαρίζει η Τσέντι.
Όσοι ασχολούνται με την εσωτερική αναζήτηση και τις θρησκείες της Ανατολής σίγουρα θα γνωρίζουν την ιστορία του Σιντάρτα, του πλούσιου πρίγκιπα που εγκατέλειψε πλούτη και διασκεδάσεις, γυναίκα και παιδί, για να γίνει ασκητής, αναχωρητής, για να πολεμήσει με τα όπλα της ψυχής του το κακό. Γι’ αυτό τον πόλεμο, αλλά και για τις προσπάθειες του Σιντάρτα να αποκτήσει επιτέλους τη ψυχική γαλήνη μας μιλά το βιβλίο.
Οι μύθοι, οι θεοί, η μαγεία είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της αφήγησης. Η συγγραφέας δε θέλει τόσο να μας μιλήσει για τη φιλοσοφία, όσο να μας μυήσει στους μύθους της Ανατολής. Τα μεγάλα λόγια, τα σημαντικά μηνύματα δεν έχουν τον πρώτο λόγο εδώ, τον έχει η περιπέτεια. μια επική περιπέτεια που κάποιες φορές κρατάει τον αναγνώστη με κομμένη την ανάσα, το μαγεύει. Γραμμένο με γοργούς, σχεδόν κινηματογραφικούς ρυθμούς, το βιβλίο αυτό διαβάζεται εύκολα και γρήγορα και μας χαρίζει μερικές στιγμές πραγματικής απόλαυσης.
“Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σ’ αυτόν που λαχταράει τις απολαύσεις της σάρκας και αυτόν που επιθυμεί να εξυψώσει το πνεύμα του μέσα από τη γνώση του θανάτου: κανένας από τους δύο δε δέχεται την πραγματικότητα και την αληθινή φύση των πραγμάτων”. “Το να δεχόμαστε τη ζωή σημαίνει να δεχόμαστε τη μεταμόρφωση και την παροδικότητα, να δεχόμαστε ότι τη μια μέρα είμαστε σύννεφο και την επόμενη κουρσάρος”.
Από τα Νέα Σύνορα-Λιβάνη.
No comments:
Post a Comment