Saturday, December 27, 2008

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Φτωχή Μάργκο

Η Σώτη Τριανταφύλλου καταφέρνει και πάλι να μας εκπλήξει ευχάριστα με την ιστορία της “Φτωχής Μάργκο”, ενός κοριτσιού που ξεκινά από το Μάουντ Πλέζαντ του Μίσιγκαν με προορισμό το Χόλλυγουντ, έχοντας στις αποσκευές της μονάχα όνειρα, την αγαπημένη της κιθάρα, και τη θέληση για να ζήσει όσο πιο έντονα μπορεί τη ζωή της.
Γραμμένο με το γνωστό ασθματικό τρόπο των περισσοτέρων γραπτών της Τριανταφύλλου το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα σύγχρονο αμερικάνικο μυθιστόρημα και, για να πω την αλήθεια, περνά σαν τέτοιο. Η “Μάργκο” γράφτηκε στα αγγλικά, η ιστορία και οι περιγραφές της φέρνουν στο νου σκηνικά από αμερικάνικα βιβλία, αλλά και ταινίες, και τέλος μιλά για πολύ ροκ εν ρολ, πολλά ναρκωτικά και ολίγον σεξ, αν και σύμφωνα με την ίδια τη συγγραφέα: “Δεν πρόκειται για ένα μυθιστόρημα γύρω από το σεξ, τα ναρκωτικά και το ροκ εν ρολ, αλλά μάλλον για το χρονικό μιας ενηλικίωσης, μιας ελεύθερης πτώσης κι ενός ανεκπλήρωτου έρωτα”.
Η ρεαλιστική γλώσσα, αλλά και ο πλούτος πληροφοριών σχετικά με το Λος Άντζελες του σήμερα, τα ναρκωτικά, αλλά και τη ροκ μουσική σκηνή δεν είναι παρά μερικά από τα δυνατά στοιχεία του βιβλίου. Εκείνο που πραγματικά μάς προκαλεί έκπληξη είναι ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας βλέπει και περιγράφει την ονομαζόμενη Πόλη των Αγγέλων. Μέσα απ’ τα μάτια και το ημερολόγιο της Μάργκο μάς μεταφέρει εικόνες άγριας ομορφιάς, αλλά και ασκήμιας, καλοσύνης και απανθρωπιάς. Φτιάχνει την τοιχογραφία της πόλης λες και έζησε τη ζωή της όλη εκεί, και φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα του ρεαλισμού. Αλλά, φαίνεται και κάτι άλλο. ότι η καλή συγγραφέας ανοίγει πλέον τα φτερά της για τη διεθνή καταξίωση.
Αλλά, ας επιστρέψουμε στην ιστορία της Μάργκο. Η ηρωίδα ήταν ένα κορίτσι ατίθασο, τρελό, που ένιωθε να πνίγεται στο περιβάλλον της μικρής επαρχιακής της πόλης. Μια χωριατοπούλα που έκανε όνειρα και ζούσε για τη στιγμή που θα τα παρατούσε όλα και θα έφευγε για το Λος Άντζελες, για να κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο στον κόσμο: να παίξει κιθάρα, να ζήσει ροκ εν ρολ στιγμές. Όταν, μετά από ένα καυγά με τον πατέρα της εκείνος της λέει να φύγει απ’ το σπίτι - κι ας μην το εννοεί - η Μάργκο αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά, και το κάνει. Το Λος Άντζελες την περιμένει, ή τουλάχιστον έτσι νομίζει. Στην αρχή είναι ασυγχώρητα μόνη, αφού γνωρίζει μόνο έναν άνθρωπο, τον Γκρεγκ, ο οποίος δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα για να τη βοηθήσει, αλλά σιγά σιγά αρχίζει να γνωρίζει κόσμο, και προσλαμβάνεται σαν κιθαρίστρια σ’ ένα συγκρότημα που αποτελείται από δύο μεξικανούς κι ένα μαύρο, κι ακούει στο όνομα Γκρίγκος. Ο ένας μεξικανός, ο Σήζαρ θα γίνει ο μεγάλος ανεκπλήρωτος έρωτας της Μάργκο. Η παρουσία του θα γεμίζει τη ζωή της, η απουσία του θα τη ρίχνει στην κατάθλιψη και στα ναρκωτικά. Κι έτσι ενώ όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά, η Μάργκο θα αρχίσει σιγά σιγά να παίρνει την κάτω βόλτα, αφού οι ναρκωτικές ουσίες γίνονται η ζωή της, στερούν τη ζωή της. Προτού περάσει πολύς καιρός τα όνειρά της αρχίζουν να ξεθωριάζουν, να γίνονται εφιάλτες: τη διώχνουν απ’ το συγκρότημα, ο Σήζαρ παρόλο που την αγαπά απομακρύνεται από κοντά της, κι εκείνη πέφτει όλο και πιο χαμηλά, μέχρι που θα πιάσει πάτο, αλλά και πάλι δε θα θελήσει τη σωτηρία. Η ζωή της όλη είναι πια τα ναρκωτικά: της δίνουν ζωή και τη σκοτώνουν.
Όσο για το τέλος αυτής της ιστορίας, θα αφήσουμε εσάς να το ανακαλύψετε. Αρκούμαστε στο να τονίσουμε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που θα σας συγκλονίσει με τις περιγραφές του, ειδικά εκείνες που αναφέρονται στον σκληρό κόσμο των ναρκωτικών ουσιών. Στα συν και η πολύ καλή μετάφραση της Αλεξάνδρας Κονταξάκη, που μεταφέρει το κείμενο στην ελληνική γλώσσα, λες και είναι η πρωτότυπη στην οποία έχει γραφτεί.
Από τις εκδόσεις Πατάκη.

No comments: