Saturday, December 27, 2008

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ: Γερνάω επιτυχώς

Ένα ακόμη από εκείνα τα μυθιστορήματα που σε μαγεύουν με τις λέξεις, με τη γλώσσα τους, που σε ταξιδεύουν νοητικά σε άλλους κόσμους, σε άλλες εποχές.
Ο Σκαμπαρδώνης, ένας μάστορας της γλώσσας μάς προ(σ)καλεί να μάθουμε την ιστορία μιας πονεμένης γυναίκας. Θα μας την αφηγηθεί διά των χειλιών της, μέσα από ένα συνταρακτικό μονόλογο. Η ιστορία μιας γυναίκας που “Γερνάει επιτυχώς” αν και δεν έζησε έτσι. Το ταξίδι της στη ζωή τής επιφύλαξε λίγες μικρές χαρές και πολύ πόνο. Έζησε σαν κάποια άλλη, κι όχι σαν αυτή που θα ήθελε να είναι.
Ο σπαρακτικός μονόλογος της γυναίκας αυτής ακούγεται σαν μια προτροπή ζωής, σα να προσπαθεί να ωθήσει τις άλλες γυναίκες να ζήσουν ό,τι δεν έζησε, να γνωρίσουν την ευτυχία που δε γνώρισε.
Η ψυχή της είναι ματωμένη, σχεδόν νεκρή, και τα λόγια της ένα συνεχές πονεμένο παραλήρημα. Παραληρεί για την κλεμμένη αγάπη, για τις γέννες της, τις ενοχές της, για το πεθαμένο της μωρό, για τα βουβά, καθημερινά φονικά. Ξερνάει αληθινά και ψεύτικα ονόματα. Η παρανοϊκή πραγματικότητα περνάει στριφτά μέσα από το τυραννισμένο της μυαλό.
Αυτό είναι ένα έργο που θα έπρεπε να ανέβει στη θεατρική σκηνή. Με την πλούσια γλώσσα του, με τις περιγραφές του, με την τραγικότητα και τα ευτράπελά του, καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο απ’ την πρώτη ως την τελευταία σελίδα, να τον ταξιδέψει στη ζωή και την ψυχή μιας γυναίκας, να του πει ότι την ευτυχία μπορεί να τη βρει κανείς και στα πιο απλά πράγματα, ακόμη και σε ένα κίτρινο φουστάνι, όπως αυτό που ονειρεύεται η ηρωίδα.
Για μια ακόμη φορά θα μιλήσω για την ομορφιά της ζωντανής σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, εκείνης που κάποιοι θέλουν να αγνοούν και να μένουν προσκολλημένοι σ’ ένα παρελθόν που σαν τέτοιο πίσω δε γυρνά. Ο Σκαμπαρδώνης, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και γεννά ακόμη καλούς συγγραφείς, ωραία έργα, πολιτισμό.
Το “Γερνάω επιτυχώς” το διαβάσαμε απνευστί και μας συνεπήρε, και είναι ένα από τα βιβλία που συστίνουμε ανεπιφύλακτα σε όλους τους φίλους της καλής ελληνικής λογοτεχνίας.
Από τις εκδόσεις Κέδρος.

No comments: