Thursday, December 25, 2008

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΚΟΥΔΕΑΣ: Ο Πειρατής

Ο «Πειρατής» είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ελληνικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν τον τελευταίο χρόνο. Ένα από εκείνα τα βιβλία που κάνουν τον αναγνώστη να ταξιδεύει σ’ άλλους κόσμους, αγωνιώντας για την τύχη άγνωστων γι’ αυτόν ανθρώπων.
Όλα αρχίζουν όταν φτάνει στην Αμοργό ένας παράξενος άντρας, ο Πότης, που φαίνεται να κρύβει πολλά μυστικά. Το παρελθόν του, στιγματισμένο από διάφορα οικογενειακά δράματα, το μέλλον του, άδηλο. Αλλά, τι είναι εκείνο που τον οδήγησε στο νησί. Η δικαιολογία που λέει στους άλλους πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι πειστική, κι όμως όλοι πιστεύουν ότι κάτι παράξενο συμβαίνει μ’ αυτό τον επισκέπτη. Και έχουν δίκιο.
Τα γεγονότα του χθες τα μαθαίνουμε μέσα από ένα γράμμα. Γράμμα που αφέθηκε μια σκοτεινή νυχτιά στην πόρτα ενός μόνιμου κατοίκου του νησιού. Ένα γράμμα που μιλά για κάποιο άγνωστο παρελθόν γεννώντας στην καρδιά του παραλήπτη του το φόβο, αναγκάζοντάς τον να προβεί σε κινήσεις απελπισίας.
Έρωτας και θάνατος μοιάζουν να πηγαίνουν χέρι-χέρι σ’ αυτή την ιστορία. Το φοβερό αυτό δίδυμο τριγυρνά συνέχεια ανάμεσα στους πρωταγωνιστές σπέρνοντας τον όλεθρο και την καταστροφή. Φαίνεται να θέλει να μας πει ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο, τίποτα δεν είναι μόνιμο, η μοίρα καραδοκεί και δε χαρίζεται σε κανένα. Ούτε και στους αθώους, όπως τη Σοφία, την αλλοτινή γυναίκα του Πότη, μια γυναίκα που αγαπούσε με πάθος τη ζωή μέχρι που τα γεγονότα την έκαναν ν’ αρχίσει να χάνει σιγά-σιγά τα λογικά της. Τη Σοφία που λίγο προτού καταρρεύσει ολοκληρωτικά ψιθύρισε συνωμοτικά στο σκοτάδι: «Ελάτε, όνειρα. Πάθη, μίση, τυφλοί μου έρωτες, ελάτε. Είμαι εδώ και σας περιμένω. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι».
Καμιά, λοιπόν, σωτηρία; Και ναι και όχι. Πολλές φορές η σωτηρία του ενός είναι η καταστροφή του άλλου. Όλα άρχισαν με πολλά ψέματα και μια βεντέτα. Στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη ο κύκλος του αίματος. Όσο τα φαντάσματα των νεκρών στοιχειώνουν τα όνειρα και τη ζωή των πρωταγωνιστών ζητώντας εκδίκηση, ο κύκλος αυτός δεν μπορεί να κλείσει. Εκτός κι αν γίνει μια συνταρακτική ανατροπή που θα φέρει τα πάνω κάτω. Θα γίνει, όμως;
Ο συγγραφέας με αφορμή το μύθο του μας ταξιδεύει στην Αμοργό και στη Μάνη, μας μιλά για το σήμερά τους ανατρέχοντας στο παρελθόν, αναβιώνει συνήθειες και έθιμα μιας άλλης εποχής. Εξάλλου, γύρω από ένα «ζήτημα τιμής» κτίστηκε όλο το οικοδόμημα της ιστορίας.
Πως θα χαρακτηρίζαμε μονολεκτικά αυτό το μυθιστόρημα; Έξυπνο! Τόσο για το μύθο, όσο και για τον τρόπο ανάπτυξής του απ’ το συγγραφέα. Τα συνεχή μπρος πίσω στην ιστορία αλλά και η αγωνία για την κατάληξή της αιχμαλωτίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Μια από τις καλύτερες επιλογές γι’ αυτό το καλοκαίρι.
Από τις εκδόσεις Κέδρος.

No comments: