Thursday, December 25, 2008

ΑΝΘΙΠΠΗ ΦΙΑΜΟΥ: Κάτω από τον ήλιο της Γκρόνταρ

Η λογοτεχνία του φανταστικού άρχισε σιγά σιγά να παίρνει τα πάνω της και στην ελληνική γλώσσα, καθώς βλέπουμε όλο και περισσότερους συγγραφείς να καταπιάνονται με το συγκεκριμένο είδος. Κανείς, εξάλλου, δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, τα βιβλία φαντασίας άρχισαν να κατακτούν όλο και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των αναγνωστών.
Όπως συμβαίνει σε πολλά βιβλία του είδους, έτσι και σ’ αυτό, μάχονται οι δυνάμεις του καλού ενάντια σε κείνες του κακού. Το καλό το συναντάμε στο πρόσωπο του Αζεμίρ, διάδοχου Αρχιτραγουδιστή της Βαραγκάλ και έμπιστου σύμβουλου του Αυτοκράτορα της Γκρόνταρ, ενώ το κακό αντιπροσωπεύει η Αμενεμάτ, πιθανή διάδοχος του τελευταίου και ιέρεια του Ζάγρου, θεού του χάους και της καταστροφής.
Ολόκληρη η ζωή του Αζεμίρ στη Γκρόνταρ θα είναι ένας ατέλειωτος αγώνας: αγώνας για να προστατεύσει τον αυτοκράτορα από τους εχθρούς του, για να φέρει την ειρήνη στην περιοχή, για να πολεμήσει τις χθόνιες δυνάμεις που επιστρατεύει η Αμενεμάτ στην προσπάθειά της να γίνει κυρίαρχος του γύρω τους κόσμου.
Η μάχη ανάμεσα στις δύο δυνάμεις, του φωτός και του σκότους, δε φαίνεται να οδηγεί πουθενά. Τη μια νικάει η μία, την επόμενη η άλλη, με μόνιμο θύμα τους απλούς ανθρώπους που νιώθουν τον τρόμο να περιπλανιέται πάνω από τη χώρα. Θα δοθεί κάποτε επιτέλους τέλος σ’ αυτή τη μάχη, ή θα συνεχίσει στους αιώνες σπέρνοντας τη δυστυχία στη Γη; Δύσκολο να απαντήσει κανείς, και ειδικά ο Αζεμίρ που παρόλες τις μαγικές δυνάμεις που κατέχει, δέχεται το ένα πλήγμα πίσω από το άλλο, καθώς σιγά σιγά χάνονται απ’ τη ζωή του όλα όσα κάποτε αγάπησε.
Το “Κάτω από τον ήλιο της Γκρόνταρ” είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, που καταφέρνει και κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα. Η Φίαμου έχει φτιάξει ένα υπέροχο σύμπαν φαντασίας, και μας προσκαλεί σε μια περιπέτεια πέρα από το συνηθισμένο, εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν, όπου ζωή και θάνατος, αγάπη και μίσος βαδίζουν χέρι χέρι.
Και για να πω το κρίμα μου… Όταν πρωτοπήρα το βιβλίο αυτό στα χέρια μου ήμουν κάπως επιφυλακτικός. Σκεφτόμουν ότι μάλλον θα το βαριόμουνα. Στο τέλος όχι μόνο δεν το βαρέθηκα, αλλά το ρούφηξα στην κυριολεξία, “πετώντας” πάνω και μέσα από τις 470 σελίδες του σε δύο μόλις μέρες.
Αν είστε φίλοι του φανταστικού θα το αγαπήσετε. Αν όχι, διαβάστε το χωρίς προκατάληψη και αφήστε τη μαγεία του να σας οδηγήσει σε άλλους κόσμους!
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

No comments: