Saturday, December 27, 2008

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΖΑΚ: Η Πέτρα του Φωτός. Η Σοφή Γυναίκα. Τόμος Β΄

Εδώ έχουμε στ’ αλήθεια ένα μεγάλο μυθιστόρημα. Ο Κρίστιαν Ζακ, καταφέρνει για μια ακόμη φορά να μας ταξιδέψει στην Αρχαία Αίγυπτο και να μας χαρίσει πολλές συγκινήσεις, με ένα βιβλίο όπου μαγεία, γνώση, έρωτες, ραδιουργίες και φονικά είναι στην πρώτη γραμμή.
Διαβάζοντας κανείς τον παρόν τόμο δεν μπορεί παρά να νιώσει συνεπαρμένος καθώς η μια έκπληξη διαδέχεται την άλλη, οι συνωμοσίες δίνουν και παίρνουν, και οι άθλοι των ηρώων του, και ειδκά του Πάνεμπ, δεν έχουν τελειωμό.
Όλα αρχίζουν όταν πεθαίνει ο Ραμσής ο Μεγάλος. Οι τεχνίτες του Τόπου της Αλήθειας, όπου διαδραματίζεται η ιστορία, νιώθουν μεγάλη ανησυχία καθώς δεν ξέρουν αν ο νέος φαραώ θα θελήσει να συνεχίσει το έργο του πατέρα του και να προστατεύσει την τιμημένη πολιτεία, που φαίνεται να απειλείται. Αρχικά, όλα φαίνονται να πηγαίνουν κατ’ ευχήν, αλλά σύντομα οι αρχές του Τόπου θα τεθούν σε συναγερμό, αφού λόγω κάποιων περίεργων γεγονότων θα γίνει φανερό ότι κάποιοι επιβουλεύονται τα πλούτη και τα μυστικά του. Ποιος κινεί τα υπόγεια νήματα σ’ αυτή την ιστορία; Και ποιος είναι ο προδότης που υπάρχει ανάμεσα στους τεχνίτες;
Ο Ζακ φτιάχνει ένα εκρηκτικό μίγμα, χαρίζοντας στον αναγνώστη μερικές ώρες ξεγνοιασιάς αλλά και ένα πλούτο γνώσεων. Η μια περιπέτεια ακολουθεί την άλλη, οι ανατροπές συνεχείς, τα μυστήρια ανεξιχνίαστα.
Αυτό το μυθιστόρημα είναι αστυνομικό/ιστορικό/γνωστικό/περιπετειώδες, και παρά τις πεντακόσιες τόσες μεγάλου σχήματος σελίδες του διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα, σαν ένα παραμύθι ιστορημένο από ένα παλιό καλό παραμυθά.
Όσοι είναι ήδη γνώριμοι με το έργο του Ζακ θα το αγαπήσουν. Οι υπόλοιποι έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια πρώτη γνωριμία μαζί του.
Από τα Νέα Σύνορα-Λιβάνη

No comments: