Sunday, December 28, 2008

ΜΑΡΙΑ ΠΑΟΥΕΛ: Δεσμά Αίματος


Η Μαργαρίτα είναι μια νέα, μοντέρνα γυναίκα που διασχίζει τις θάλασσες της ζωής χωρίς πυξίδα. Νιώθει χαμένη, δεν ξέρει τι θέλει, ή ίσως και να ξέρει, αλλά το ερώτημα είναι πως θα το αποκτήσει.
Χωρίς να είναι άδεια, η ζωή της μοιάζει μονότονη, προδομένη. Φαίνεται να μη ζει στον κόσμο ετούτο αλλά, μες το μυαλό της. Το μυαλό που όλο ταξιδεύει στα παλιά, σε κάποιες αναμνήσεις που θα έπρεπε από καιρό να είναι ξεχασμένες. Τι της καίει τα σωθικά; Τι δεν αφήνει για στιγμή τη σκέψη της να γαληνέψει;
Το «Δεσμά Αίματος» δεν είναι μια συνηθισμένη ιστορία. Είναι η ιστορία μιας γυναίκας που και η ίδια της η ζωή θυμίζει ερωτηματικό. Απ' όλα αυτά που έζησε, τα λίγα, τι ήταν αυτό που τη σημάδεψε; Ποιο είναι το μυστικό που αν δε βγει στο φως, αποκλείεται ν' αγγίξει κι αυτή, έστω φευγαλέα, την ευτυχία; Και γιατί ορίζει τόσο τη ζωή της η σχέση με το νεκρό της πατέρα; «Μετά το θάνατο του πατέρα μου κολυμπούσα σε ένα πέλαγο μοναξιάς. Ίσως αυτό θα πει πένθος, να πλέεις σε μια θάλασσα, χωρίς ελπίδα να φτάσεις κάποτε στη στεριά.»
Ίσως στεριά της να ήταν ο Κάππα. Ο μυστηριώδης εραστής της. Κάποιος με άγνωστο παρελθόν και μυστήριο παρόν. Θα μπορούσε αυτός να τη σώσει; Αλλά πως; Αφού, αυτός ποτέ δε μένει για πολύ σ' ένα τόπο. Όλο ταξιδεύει. Έρχεται κάθε τόσο, σμίγουν και φεύγει. Πως θα μπορούσε να στηριχτεί πάνω του;
Η συγγραφέας αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που ζει τη δική της Οδύσσεια. Μια Οδύσσεια εσωτερική, που είτε θα την οδηγήσει στη νοητή Ιθάκη, είτε θα καταστρέψει μια για πάντα τον ψυχικό της κόσμο.
Σαν καρυδότσουφλο στο πέλαγος της ζωής μοιάζει η Μαργαρίτα. Δεν ορίζει τίποτα στη ζωή της. «Καμιά φορά σκέφτομαι πως η ζωή μου ήταν μια σειρά από συμπτώσεις», λέει. Και κάπου έχει δίκιο. Αν δεν υπήρχε η μοίρα και τα παιχνίδια της, όλα θα έμεναν για πάντα τα ίδια στον κόσμο της. Ίσως ο πατέρας της να ζούσε για πάντα, ίσως να συνέχιζε να δίνεται εις τους αιώνας των αιώνων στον άγνωστο εραστή της. Μόνο η μοίρα τη σώζει απ' τη θανάσιμη πλήξη.
Η Πάουελ φιλοτεχνεί ένα αριστουργηματικό πορτρέτο της ηρωίδας της, μιας γυναίκας που σε πρώτο πρόσωπο μας ξεναγεί στα σκοτεινά δρομάκια της ψυχής της.
Ένα βιβλίο για τη μοναξιά, αλλά και για τον πόνο, και για την πιθανή παράνοια που τη συνοδεύει.

No comments: