Saturday, December 27, 2008

ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ: Κουστούμι στο χώμα

Η ελληνική λογοτεχνία σε όλο της το μεγαλείο. Και δεν υπερβάλλουμε! Αν σας άρεσε η “Ανατροπή” του Θέμελη, αν αγαπήσατε το “Ξέφωτο” της Αβέρωφ, θα λατρέψετε το “Κουστούμι στο χώμα” της Καρυστιάνη.
Μια μάστορας της γλώσσας και της προφορικής αφήγησης η συγγραφέας, αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει σ’ ένα άλλο κόσμο μέσα στον κόσμο μας, στον κόσμο των Σφακιών της Κρήτης, για τον οποίο πολλά ακούμε αλλά λίγα γνωρίζουμε. Με αφορμή μια βεντέτα που κρατά εδώ και χρόνια ανάμεσα στα μέλη δύο συγγενικών οικογενειών, που μοιράζονται ακόμη και το ίδιο επίθετο, η Καρυστιάνη φτιάχνει ένα μυθιστόρημα γεμάτο έρωτες, πάθη και μίση, ένα μυθιστόρημα αναγνωστικής μαγείας.
Αυτό είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που θα σας συστίναμε να διαβάσετε σιγά σιγά, χωρίς να βιάζεστε, ώστε να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται η μαγεία του.
“Όλα στον κόσμο αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν” λέει το τραγούδι. Γι’ αυτά μιλάει και το “Κουστούμι στο χώμα”. Για τον κόσμο που αλλάζει, για τα πάθη που μένουν, για τους ανθρώπους που κολλάνε, για τους καιρούς που προχωράνε.
Το άγριο κρητικό τοπίο, με τα βουνά, τα λαγκάδια, τα βράχια και τα άγρια κύματά του έχει την τιμητική του σ’ αυτό το μυθιστόρημα, όπως κι οι ανθρώποι, τύποι σχεδόν εξωπραγματικοί, έτοιμοι απ’ τη μια στιγμή στην άλλη να σκοτώσουν ή να δείξουν τη μεγάλη τους καρδιά.
Ένα μυθιστόρημα “τόπων κι ανθρώπων”, αυτό είναι το “Κουστούμι στο χώμα”, ένα βιβλίο που καθώς το διαβάζεις σκέφτεσαι πόσο όμορφη είναι η ζωή παρόλα τα λάθη και τα πάθη της. Το κείμενο της Καρυστιάνη ρέει μέσα μας σαν παλιό καλό κρασί και μας γλυκαίνει.
Από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

No comments: