Thursday, December 25, 2008

ΦΡΙΞΟΣ ΚΟΛΩΤΑΣ: Ο εντιμότατος κύριος Θεοφύλακτος Γυπάρης

Σ’ αυτό το καλογραμμένο βιβλίο περισσεύει η νοσταλγία και το χιούμορ.
Ο συγγραφέας μας μιλά για το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν μιας μικρής νησιώτικης πόλης, προφανώς στην Κύπρο, όπου “η ζωή κυλάει πληκτικά ήρεμη και νοικοκυρεμένη”. Αυτό, μέχρι που φθάνει στην πόλη ο εντιμότατος κύριος Θεοφύλακτος Γυπάρης.
Ο κ. Γυπάρης είναι ο νέος διευθυντής του σχολείου των πρωταγωνιστών, ο οποίος αναμφίβολα ξεχωρίζει για τα υψηλά εθνικοχριστιανικά του πιστεύω. Αν δεν ήταν έτσι, δεν υπήρχε περίπτωση να σταλεί από το ελληνικό υπουργείο παιδείας στο νησί, και να πάρει τη θέση του διευθυντή.
Ο κύριος αυτός λοιπόν, με το που θα αναλάβει τα καθήκοντά του, θα αναστατώσει τη ζωή και τις συνήθειες των μαθητών της πόλης. Θέλοντας προφανώς ν’ αναζωογονήσει την… “παραπαίουσα” θρησκευτική πίστη, καθιερώνει τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό των μαθητών, καθώς και το κατηχητικό, ενώ καταργεί και το δικαίωμα του να παίζουν οι τελευταίοι μπάλα, μια και αυτό είναι ένα ξενόφερτο παιχνίδι, που δεν έχει καμία σχέση με τα εθνικά ιδεώδη όπως αναπτύχθηκαν από τους αρχαίους έλληνες. Εκείνο όμως που κάνει το ποτήρι της αγανάκτησης των μαθητών να ξεχειλίσει είναι η απαγόρευση εκ μέρους του των επισκέψεων στη δημοτική βιβλιοθήκη, γιατί όπως υποστηρίζει εκεί μέσα παραδίδονται μαθήματα κομμουνισμού που βάζουν σε κίνδυνο το έθνος.
Μια μικρή ομάδα μαθητών, σε συνεργασία με τη βιβλιοθηκάριο και δύο υπαλλήλους του δήμου, καταφέρνουν να σπάσουν με πλάγιο τρόπο την απαγόρευση, κι έτσι συνεχίζουν να ρουφούν μ’ όλη τους την ψυχή την προσφερόμενη γνώση. Τους ανακαλύπτει, όμως, κάποτε ο “αναγκαίος” χαφιές παιδονόμος και τους καταδίδει στο διευθυντή του σχολείου, όντας σίγουρος ότι μετά από αυτή του την επιτυχία θα πάρει μια γενναία αύξηση. Μα πίσω έχει η γάτα την ουρά, τόσο για τον Γυπάρη, όσο και για τον παιδονόμο του, αφού από ένα γύρισμα της τύχης τα παιδιά θα πάρουν τα πάνω τους, και όλα θ’ ανατραπούν.
“Ο εντιμότατος…” είναι ένα ευχάριστο βιβλίο που διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα, και το οποίο σίγουρα θα ξυπνήσει κάποιες μνήμες στους παλαιότερους, που έζησαν πρόσωπα και γεγονότα στο νησί.
Και κάτι για το συγγραφέα:
Ο Φρίξος Κολώτας γεννήθηκε στην Κύπρο το 1933. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και το Λονδίνο. Διετέλεσε δικαστής, υπουργός, πρέσβης. Δημοσίευσε πολλά άρθρα και μελέτες με πολιτικό, νομικό και ιστορικό περιεχόμενο. Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περίπλους.

No comments: