Monday, December 29, 2008

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το σύνδρομο της Λαΐδος

Η Ντιάνα είναι μια γυναίκα που φαινομενικά τα έχει όλα, αλλά που στην ουσία δεν έχει τίποτα. Το μόνο πράγμα που της ανήκει απόλυτα είναι η πλήξη της. Βαριέται αφόρητα, βαριέται επώδυνα, βαριέται αποκλειστικά. Ούτε το πολυτελές κλουβί που αποκαλεί σπίτι της, ούτε τα παιδιά αλλά ούτε κι ο άντρας της δεν της παρέχουν την παραμικρή χαρά. Είναι σα μια νεκρή, που απλά περιμένει το μεταφορικό μέσο που θα την πάει στην άλλη ζωή.
Τι να κάνει; Πως ν’ αλλάξει τη ζωή της και να την κάνει ενδιαφέρουσα; Είναι δυνατόν να μην υπάρχει απολύτως τίποτα που να τη γεμίζει; Δεν έχει, λοιπόν, καμία σωτηρία;
Αν είχε κάποιον να μιλήσει ίσως ν’ άλλαζε κάτι, αλλά που να τον βρει; Εξάλλου ποιος θα την καταλάβαινε; Ποιος θα μπορούσε να την κάνει να βγει απ’ το καβούκι της, ν’ αγκαλιάσει τη ζωή;
Εκεί που όλα δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε αδιέξοδο η μοίρα ρίχνει στο δρόμο της τη Μόιρα. Κάποιαν που θα της ανοίξει τα μάτια και θα την οδηγήσει σε μια νέα ζωή. Σε μια ζωή αντισυμβατική, αμαρτωλή, που όμως ίσως και να τη σώσει. Ίσως να την οδηγήσει ξανά πίσω στο χαμένο της είναι.
Η Ντιάνα, λοιπόν, γίνεται εταίρα. Μια πόρνη πολυτελείας, που αν και στην αρχή τρομάζει μ’ αυτά που βλέπει και κάνει, στη συνέχεια αφήνει τον εαυτό της ελεύθερο. Αρχίζει να απολαμβάνει τον έρωτα με τους άγνωστους άντρες, ξαναποκτά τη χαμένη της σεξουαλικότητα, νιώθει να ξαναγεννιέται μέσα της η αγάπη για τη ζωή.
Δε θυμίζει πια σε τίποτα εκείνη τη γυναίκα που τα είχε παρατήσει όλα, που ένιωθε παρατημένη από όλους. Ξαφνικά αποκτά αυτοπεποίθηση κι αρπάζει τη ζωή απ’ τα κέρατα. Μεταμορφώνεται. Αρχίζει να χτίζει ένα νέο είναι για τον εαυτό της. Βρίσκει δουλειά σε μια μεγάλη επιχείρηση όπου ξοδεύει δημιουργικά τις μέρες της, προτού αλλάξει αμφίεση για τις απαιτήσεις της νύχτας. Η άβουλη γυναίκα που κάποτε ήταν, τώρα γίνεται μια γυναίκα παντός καιρού: σκληρά εργαζόμενη, σύζυγος, μητέρα κι ερωμένη.
Ο συγγραφέας μας διηγείται με τον τρόπο του την ιστορία μιας μεταμόρφωσης. Λες και θέλει να μας πει ότι όταν πραγματικά πιστεύουμε σε κάτι, σε κάποιο σκοπό, μπορούμε να τον επιτύχουμε. Κι ότι, η μοίρα παίζει παράξενα παιχνίδια, έτσι μπορεί να μας οδηγήσει προς την προσωπική σωτηρία μέσα από μυστήρια μονοπάτια.
Από τις εκδόσεις Κέδρος

No comments: