Sunday, December 28, 2008

ΤΖΙΝ ΠΕΪΤΟΝ ΓΟΥΟΛΣ: Τα μυστικά της Παλίρροιας


Αυτή είναι η ιστορία τριών γυναικών και δύο αντρών, μιας οικογένειας που είναι κάθε άλλο παρά συνηθισμένη. Είναι η ιστορία της Στέλλας, μιας ηλικιωμένης ζωγράφου που κρατά πολλά μυστικά από την κόρη της ως την τελευταία της στιγμή, οπότε και καταφέρνει έστω και διά της σιωπής να της μεταδώσει κάποια δείγματα αγάπης. Είναι και η ιστορία της Μάριαν, της κόρης που δε γνώρισε ποτέ πατέρα, αλλά και των παιδιών της τελευταίας που ο καθένας ζει το δικό του δράμα: Του Τόμπι που φαίνεται να είναι ύποπτος για ένα σκάνδαλο στο χρηματιστήριο, και της Άλις που είναι μουσικός και ερωτευμένη με τον διευθυντή μιας ορχήστρας, που φαίνεται όμως να τη γράφει στα παλιά του τα παπούτσια.

Δηλαδή, η συγγραφέας μας μιλά για μια οικογένεια, που μόνο οικογένεια δε θυμίζει. Ωστόσο, ένα γύρισμα της τύχης, ο θάνατος της Στέλλας, θα φέρει τη Μάριαν κοντά στα παιδιά της ξανά, κι εκείνα με τη σειρά τους θ’ αδράξουν την ευκαιρία για μια αλλαγή στη ζωή τους. Έτσι θ’ ακολουθήσουν τη μάνα τους στην εξοχή σ’ ένα ταξίδι που σα μοναδικό σκοπό έχει την ανακάλυψη της ταυτότητας του παππού τους, αλλά και την αυτοανακάλυψη της μητέρας τους.

Η Μάριαν, στην εξοχή, στο Σεντ Άιβς της Κορνουάλης, θ’ αρχίσει σιγά σιγά να βρίσκει τα νήματα που θα την οδηγήσουν στις αδύναμες μνήμες της παιδικής της ηλικίας, ενώ τα παιδιά της, το ένα μετά το άλλο, θ’ αρχίσουν να αντιλαμβάνονται τη ματαιότητα των όσων είχαν ζήσει μέχρι τότε, και θα θελήσουν να προσχωρήσουν σε μια άλλη ζωή: πιο αληθινή, πιο ανθρώπινη.

Καθώς περνάει ο χρόνος τα κομμάτια του παζλ θ’ αρχίσουν να μπαίνουν στη θέση τους, τα γεγονότα από το παρελθόν θα έρθουν να δικαιώσουν τους νεκρούς, και οι πράξεις του σήμερα θα βάλουν στέρεες βάσεις στο κτίσιμο ενός καλύτερου αύριου.

Η συγγραφέας μας αφηγείται μια βαθιά και απλή ανθρώπινη ιστορία, για τα μικρά που αξίζουν στη ζωή, τα οποία δεν εκτιμούμε, και για τα μεγάλα που δε βλέπουμε. Το μήνυμα που φαίνεται να θέλει να μας μεταδώσει είναι ότι: η ζωή αποτελείται από πολλές μικρές συμπτώσεις, που κάποια μέρα αναπόφευκτα θα μας οδηγήσουν στο μεγάλο ζητούμενο.

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

No comments: