Sunday, January 4, 2009

Christopher Paolini - Eldest

 Αγορά από το Book Depository

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ναι, αυτό ακριβώς προσπαθούν να μας πουλήσουν τα αμερικανάκια με τα βιβλία του Κρίστοφερ Παολίνι, τον οποίο έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μεγάλο συγγραφέα, διάδοχο του Τόλκιν, και άλλα τραγικά. Απ’ ό,τι φαίνεται δεν τάχουν τετρακόσια οι πέρα του ατλαντικού άσπονδοι φίλοι μας.
Εντάξει, το ομολογώ, τα βιβλία του Παολίνι είναι μεγάλα, αλλά μόνο σα μέγεθος, κανονικά τούβλα. Χίλιες σελίδες μετρά στη χαρτόδετη έκδοσή του το “Eldest”, αλλά χίλιες σελίδες... τίποτα. Ένα φλύαρο βιβλίο όπου σχεδόν τίποτα δε συμβαίνει και που θα μπορούσε να κατά τα τέσσερα πέμπτα μικρότερο. Γιατί άλλο είναι να σου αρέσει ο Τόλκιν και άλλο το να είσαι αυτός.
Βασικά αυτό που κάνει ο Παολίνι είναι να κατακλέβει διάφορους μύθους που ξεπήδησαν από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και κάποιες γοτθικές ιστορίες και να τους μαγειρεύει ανεπιτυχώς, μέχρι να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα. Έτσι, στο Eldest βλέπουμε φτηνά κολπάκια μαγείας, απ’ αυτά που μαθαίνουν οι πρωτοετείς στο Χάρι Πότερ, κάποιες τελετές των ξωτικών που ξεπηδούν κατ’ ευθείαν από τα βιβλία του Τόλκιν, κι ακόμη έναν αδιέξοδο έρωτα ανάμεσα στον ήρωα του Παολίνι και μια γυναίκα-ξωτικό, που παραπέμπει στην ιστορία του Άρχοντα. Για να μην πούμε για τα ονόματα των πρωταγωνιστών που κι αυτά ακόμη είναι «δανεικά» από το «Μύθο του Ακέφαλου Καβαλάρη», του Ίρβινγκ Ουάσινγκτον.
Τι απομένει; Μοναχά κάποιες στιγμές μάχης και ένας από μηχανής θεός που έρχεται να σώσει τους αθώους χωρικούς από τον άρχοντα του κακού.
Το τελικό συμπέρασμα φθάνει αβίαστα: Όποιος διάβασε τα βιβλία του Τόλκιν, δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να διαβάσει αυτά του Παολίνι (προηγήθηκε το Εραγκόν και θα ακολουθήσει ένα ακόμη, που θα συμπληρώσει την τριλογία της Κληρονομιάς). Εντάξει, είναι καλογραμμένα, αλλά – το ξαναλέω – πολύ φλύαρα και δεν έρχονται να προσθέσουν τίποτα το καινούριο στην εν λόγω φιλολογία. Το ότι ο συγγραφέας τους είναι πολύ νέος, δεν είναι αρκετή δικαιολογία για το μέγεθος της φούσκας.

7 comments:

Anonymous said...

ΑΣΕ ΡΕ ΦΙΛΕ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ

lakis said...

Αγαπητέ Ανώνυμε, δεν υπάρχει αντικειμενική κριτική. Ωστόσο είμαι από εκείνους που είναι πρόθυμοι να διαβάσουν το καθετί. Το συγκεκριμένο βιβλίο απλά δε δικαιώνει τη φήμη του. Και δεν το λέω επειδή είμαι οπαδός του Τόλκιν. Απόδειξη το ότι δεν έγραψα και τα καλύτερα πράγματα για Τα Παιδιά του Χούριν. Δε λέω, για την ηλικία του γράφει πολύ καλά ο Παολίνι. Άλλο αυτό όμως, και άλλο το να αποκαλούμε αυτά που γράφει αριστουργήματα.

Anonymous said...

Εγω ενα θα πω.Εισται εντελως ανεγκεφαλοι που νομιζεται οτι ο παολινι ειναι βλακας.Αμα ειχατε εστω και μια ιδεα το τι σημαινει ολη αυτη η ιστορια ... δεν ξερετε να εκτιματε τιποτα τιποτα σας λεω.Χα χα χα τολκιν...σαν πως ηξερε να γραφει ο μονος λογος για τον οποιο εγινε διασημο το ο αρχοντας των δαχτυλιδιων ειναι μεσω της τενειας μπουφοι(ολα αυτα τα λεω σε ολους εκτος απο τον Anonymous)

Anonymous said...

Κοιτα φιλε μου ανωνυμε θα συμφωνησω μαζι σου!!! δεν γινετε καθε βλακας που του ερχεται μια βλακεια στο μυαλο να παει και να λεει οτι του κατεβει δηλαδη επειδη αυτος πιστευει οτι ο Παολινι ειναι φλυαρος θα ακουμε εμεις καθε μαλακια που λεει ο καθενας???Ρε Φουρουκλα ξερεις τι σημαινει φαντασια?? Πες μου ξερεις??

A.F. said...

Και εξαλλου το μεγε8ος και ο ογκος των οσων γραφει ειναι αυτα που σε κρατανε σε συνεχη αγωνια ενω οι ''φλυαριες'' του λειτουργουν σαν μια επιβραδυνση που δεν σε αφηνει να σταματησεις να διαβαζεις...

My name is G.K. o 3ifomaxos!!!!! said...

hey hey !!!yio men!!!!I tell you something!!Ms lakis !!!!!go to f.....yourself !!!Paolini is the best writter of the world !!!!Something what's up?????ok go to f...... yourself!!!!!!If he don't wrotte many many pages how you sit to bed and read????like A.F!!!!!
A.F. If your name means Anef logou !!I Knouw you!!!!!!!!

lakis said...

Γράψτε και κανά επώνυμο σχόλιο παιδάκια. Εγώ ό,τι γράφω το υπογράφω, δεν κρύβομαι πίσω από εύκολες ανωνυμίες. Δεν είναι τυχαίο νομίζω ότι όλοι εσείς οι υβριστές ανώνυμα γράφετε. Εξασκείτε με μια φασιστική νοοτροπία λογοκρισία, απλά και μόνο επειδή κάποιος δε συμφωνεί μαζί σας. Περαστικά σας... Με την ευκαιρία, αν μαθαίνατε ορθογραφία κιόλας ίσως η φωνή σας να ακουγόταν λίγο πιο καθαρά. Άντε γεια!