Thursday, January 1, 2009

Σώτη Τριανταφύλλου - Πιτσιμπούργκο


Το «Πιτσιμπούργκο» είναι ένα από εκείνα τα μικρά διαμαντάκια γραφής που μας χαρίζει συχνά-πυκνά η Σώτη, όπου με χιούμορ και τρυφερότητα μας ζωγραφίζει με έντονα χρώματα μια εποχή, που έχει πια για τα καλά παρέλθει.

Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο:

«Αυτό το σύντομο αφήγημα –γραμμένο σε μορφή επιστολών- είναι ένα μικρό δώρο της Σώτης Τριανταφύλλου στο νησί της Χίου. Επίσης, είναι μια έμμεση αναφορά στις περιπλανήσεις της στις κάποτε βιομηχανικές πόλεις – όπως το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια – στις εμπειρίες της ανάμεσα στους μετανάστες και στα ‘ψηλα χτίρια’, που, όπως γράφει εδώ ο κεντρικός ήρωας, ‘τα κοιτάς από κάτω και σου ’ρχεται ζαλάδα’.

Μέσα από την αλληλογραφία του Δημοσθένη και της Ελέγκως – που χρονολογείται από τις μέρες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου – καταγράφονται θραύσματα αναμνήσεων από ανθρώπους που συνάντησε και λόγια που άκουσε διασχίζοντας τα τοπία του χάλυβα και του κάρβουνου. Κυρίως όμως πρόκειται για ένα κομμάτι της ιστορίας του νησιού, για μια λεπτομέρεια της μεγάλης περιπέτειας της μετανάστευσης.»

Μια ιστορία της μετανάστευσης, λοιπόν, στο νέο κόσμο, όπου άλλοι προκόβουν και άλλοι μένουν στάσιμοι, όπου άλλοι δουλεύουν σκληρά και άλλοι έχουν όλη την τύχη με το μέρος τους, όπου η αθωότητα του βλέμματος και της ψυχής υπάρχουν ακόμη σε πείσμα των καιρών.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αιγέας.

No comments: