Thursday, January 1, 2009

Σώτη Τριανταφύλλου - Ιστορίες του σώματος


«Ο πατέρας διέθετε μια σπάνια ικανότητα: είχε αδιαλείπτως, ανεξαιρέτως, σταθερά, άδικο».

«Δεν αρκεί να ονειρεύεσαι, πρέπει να αξίζεις τα όνειρά σου».

Ατάκες από ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί άνετα πολλές φορές, αν και δεν είναι όλες του οι ιστορίες... ιστορίες. Κάποιες απ’ αυτές θυμίζουν σκέψεις αποσπασματικές, και κάποιες άλλες, θραύσματα ζωής. Η Σώτη Τριανταφύλλου γράφει για το σώμα και την ψυχή του σώματος, η Έφη Χαλυβοπούλου δίνει μορφή στο σώμα και στο πνεύμα του σώματος. Μια ευτυχής συνεργασία και ένα όμορφο, εικαστικά και πνευματικά, αποτέλεσμα.

Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο, η Σώτη και η Έφη, «διασταυρώθηκαν πολλές φορές στη ζωή και στην τέχνη. Πέρασαν από τα ίδια μέρη – τις φτωχογειτονιές του Μπρούκλυν – περπάτησαν στους ίδιους δρόμους και έκαναν συχνά παρόμοιες σκέψεις για το σώμα, τον έρωτα, το σεξ, την αρρώστια, το σωματικό πόνο, το θάνατο: σκέψεις για την ύλη μέσα στην οποία ζούμε. ερωτήσεις, καμιά φορά αναπάντητες. σχόλια για την πολύπλοκη χημεία μας, τους φυσικούς νόμους που διέπουν το σώμα μας, για την εξέλιξη, τα μυστήρια και τη μοίρα του...».

Οι ιστορίες, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με νοσταλγία και τρυφερότητα, κι άλλοτε με σαρκασμό και σκληρό ρεαλισμό, μας μιλούν για εκείνο το κάτι που είναι πιο κοντά μας από καθετί άλλο: της ψυχής μας το καβούκι.

Το μικρό αυτό σε μέγεθος, αλλά μεγάλο σε περιεχόμενο, βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Athens Voice Books.

No comments: