Friday, January 2, 2009

Γαλάτεια Καζαντζάκη - Λίγο πριν δύσει ο ήλιος


Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει δεκατρία διηγήματα. Ιστορίες για ανθρώπους του μόχθου, για γενναίες γυναίκες, για πληγωμένες γυναίκες, για καταπονημένους άντρες. Η κάθε ιστορία θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνη της το θέμα ενός μυθιστορήματος, αφού όλες μιλούν για τον αγώνα και την αγωνία του ανθρώπου, για τα ανεβάσματα και τις πτώσεις του, για τα οδυνηρά του λάθη και τη φλόγα της ζωής που σιγοκαίει στα στήθια του. Ας τις πάρουμε όμως μία μία κι από την αρχή:

Κρίσιμες Στιγμές

Η Ντόρα είναι μια γυναίκα δυστυχισμένη. Παντρεμένη μ’ ένα μονόχνωτο γραφιά, το Δημήτρη Καλλιγέρη, δεν έχει δει άσπρη μέρα εδώ και χρόνια. Κλεισμένη ολημέρα στο σπίτι να υπηρετεί τον άντρα-αφέντη, νιώθει τη ζωή της ένα μαρτύριο. Κι εκεί που νομίζει ότι δεν υπάρχει σωτηρία, ξαφνικά όλα αλλάζουν. Ο άντρας της, χωρίς να της το πει, οργανώνεται στην αντίσταση ενάντια στο γερμανό κατακτητή και μέσα από τον καθημερινό φόβο η ζωή τους αποκτά χρώμα.

Ορτάνς

Μια γαλλίδα φτάνει κάποτε σε μια «μακρινή μικροπολιτεία, μπρος στο λουλακί Λιβυκό πέλαγο» και την αναστατώνει. Παράξενη πολύ φαντάζει στα μάτια των ντόπιων αυτή η φραντζέζα και, και... ανεπιθύμητη. Σιγά σιγά όμως αρχίζουν να τη συμπαθούνε. Κι όταν καταφθάνουν στο νησί οι γερμανοί κατακτητές η όποια επιφύλαξή τους εξαφανίζεται, καθώς το λέει η καρδιά της Ορτάνς και στην ειρήνη και στον πόλεμο! Μια γυναίκα μάνα και πολεμίστης...

1941 – 1944

Καταμεσής της κατοχής ένας εγγλέζος τρυαματίας, κυνηγημένος, χώνεται στο σπίτι μιας καθωσπρέπει μεγαλοαστικής οικογένειας. Όταν το ανακαλύπτουν οι ένοικοι, που τα έχουν κάνει πλακάκια με τους γερμανούς, προσπαθούν αμέσως να τον ξεφορτωθούν. Τελικά τον παίρνει στο δικό της σπίτι μια φτωχή γυναίκα, η Δέσποινα Δασκαλάκη, σώζοντάς του τη ζωή και υπογράφοντας την καταδίκη της.

«Εις Μνήμην»

Αυτή είναι η ιστορία του κύριου Πετράκη και της Ελενίτσας. Παντρεύτηκαν επειδή δεν είχαν επιλογή, για να μη μείνουν στο ράφι. Παρόλα αυτά έχουν τον ίδιο θεό: το συμφέρον και το χρήμα. Και στην προσπάθειά τους να μαζώξουν όσα μπορούν περισσότερα είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα. Από το να στερηθούν την πιο απλή απόλαυση, μέχρι το να εκμεταλλευθούν τον πιο φτωχό άνθρωπο. Ευτυχώς, όμως, που στον κόσμο αυτό υπάρχουν ακόμη κάποιες τίμιες και αγαθές ψυχές, που βρίσκονται εδώ για να σώσουν της ανθρωπότης την παρτίδα.

Λίγο πριν δύσει ο ήλιος

Δημοσιεύουμε ολόκληρη την ιστορία πιο πάνω. Τι άλλο να προσθέσουμε;

Του Κύκλου τα Γυρίσματα

Ο τίτλος τα λέει όλα. Μια ιστορία για του κύκλου τα γυρίσματα. Ένας παντρεμένος άντρας διατηρεί εξωσυζυγική σχέση. Όταν τα φέρνει έτσι η τύχη, δε διστάζει να εγκαταλείψει τη γυναίκα του και να φύγει για το Παρίσι ακολουθώντας την ερωμένη του. Μα, τη μοίρα του κανείς δεν μπορεί να την αποφύγει, έτσι, χρόνια μετά θα επιστρέψει αναζητώντας την πρώτη με την ουρά στα σκέλια. Όσο για κείνη, θα πάρει μια γλυκιά εκδίκηση.

Η Αγία Οικογένεια

Ένα κορίτσι μεγαλώνει μέσα σε μια ουσιαστικά διαλυμένη οικογένεια. Όλοι είναι δυστυχισμένοι κι ας μην τολμούν να το ομολογήσουν. Η μικρή έχει και μια τρομερή απορία... Είναι αυτός που αποκαλεί «πατέρα» ο αληθινός της πατέρας, ή μήπως είναι ο «νονός» της. Μια τραγική ιστορία για τραγικούς ανθρώπους.

Οι Κόρες της Κυρίας Ρεγγίνας

Η κυρία Ρεγγίνα γέρασε. Ζει με μια από τις κόρες της, αλλά ο άντρας της δεν τη θέλει και προσπαθούν να βρουν τρόπο να την «ξεφορτωθούν». Καμιά από τις άλλες της κόρες δε δέχεται να την πάρει στο σπίτι της, και τελικά, όλες μαζί σκέφτονται και αποφασίζουν, ότι η καλύτερη λύση είναι να της νοικιάσουν μια καμαρούλα στην Κηφισιά, μέσα στη φύση. Η κυρία Ρεγγίνα όμως, με το που φτάνει εκεί πέφτει σε κατάθλιψη.

Παράμερες Ζωές

Μια γυναίκα και δύο άντρες. Ο δικός της κι ο συνέταιρός του. Ζουν στο ίδιο σπίτι. Η γυναίκα, βλέποντας τα μαύρα χάλια που έχουν τα οικονομικά τους, προτίνει να παντρέψουν το φίλο του άντρα της με κάποια γνωστή της που έχει προίκα, σύροντας τελικά και την τελευταία, μια αγνή ψυχή, στην καταστροφή.

Πίσω από τη Βιτρίνα

Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσιν τέκνα. Η ιστορία ενός παράνομου έρωτα και ενός καταδικασμένου νέου. Πικρή ιστορία, κόμπος στο λαιμό. Ένα φτωχό κορίτσι ερωτεύεται ένα πλούσιο νέο, υποκύπτει στα θέλγητρά του, αλλά όταν μένει έγκυος η οικογένειά του την ξαποστέλνει με τρόπο. Ο γιος της θα πληρώσει το τίμημα της αμαρτίας.

Φρόσω

Ένα νέο κορίτσι, μια μεγάλη γυναίκα, με πλούσια καρδιά, γίνεται θυσία για τον αδελφό της. Μια ιστορία για τη δίχως εγωισμούς αδελφική αγάπη.

Ο Κόσμος που Έρχεται

Ένας άντρας που πριν από είκοσι χρόνια εγκατέλειψε τη γυναίκα του επιστρέφει, λέει, μετανιωμένος και θέλει να επανορθώσει για το φρικτό του έγκλημα. Πλην όμως η ταλαιπωρημένη γυναίκα, που μεγάλωσε μόνη της ένα παιδί, δε μασάει. Η Καίτη είναι μια γυναίκα-φως που δε δέχεται πίσω το σκοτάδι.

Πολύ αργά...

Ο άντρας της κυρίας Φρόσως πεθαίνει κι εκείνη... ανασταίνεται! Επιτέλους μπορεί να ζήσει. Αρκετά κράτησε ο θάνατος της έγγαμης ζωής που λίγο έλειψε να τη σύρει στη αιώνια λησμονιά!

No comments: