Friday, January 9, 2009

Νέες κυκλοφορίες από τον Ψυχογιό

Τα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός τις επόμενες βδομάδες.

Αλεξάντερ Μακόλ Σμιθ: Το γεμάτο ερμάρι της ζωής

Η Πρέσιους Ραμότσουε, ιδιοκτήτρια του Νο 1 Γυναικείου Γραφείου Ιδιωτικών Ερευνών στην Μποτσουάνα της Αφρικής, εξακολουθεί να είναι αρραβωνιασμένη με τον κύριο Τζ. Λ. Μπ. Ματεκόνι. Και οι δυο έχουν πολλά στο κεφάλι τους, και κυρίως η Μα Ραμότσουε που έχει αναλάβει άλλη μια περίεργη υπόθεση: να μάθει αν οι υποψήφιοι μνηστήρες μιας πλούσιας κυρίας, ιδιοκτήτριας κομμωτηρίων, ενδιαφέρονται για την ίδια ή για την περιουσία της. Αν και ακούγεται δύσκολο, τελικά τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο για την πολυμήχανη ντετέκτιβ… Απολαύστε το έκτο βιβλίο της σειράς με τις περιπέτειες της Πρέσιους Ραμότσουε, της ηρωίδας που έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα

Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΑΚΟΛ ΣΜΙΘ γεννήθηκε στη Ζιμπάμπουε και ζει στη Σκοτία. Είναι καθηγητής Ιατρικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και μέλος αρκετών εθνικών και διεθνών οργανισμών για τη βιοηθική. Το βιβλίο Η Νο1 ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, είναι το πρώτο της σειράς με ηρωίδα τη δαιμόνια ντετέκτιβ Πρέσιους Ραμότσουε. Έχει πουλήσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στην Αγγλία, τιμήθηκε με δύο ειδικούς επαίνους από την κριτική επιτροπή των βραβείων Booker και ψηφίστηκε ένα από τα Διεθνή Βιβλία της Χρονιάς και της Χιλιετίας από το περιοδικό Times Literary Supplement. Ο δε συγγραφέας ανακηρύχτηκε Συγγραφέας της Χρονιάς 2004 από τα British Book Awards, Booksellers Association και Waterstone's, και τιμήθηκε με το Βραβείο Crime Writers' Association Dagger in the Library 2004 για το σύνολο του έργου του. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗΣ, ΤΕΣΤ ΗΘΙΚΗΣ ΓΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ, και ΕΝΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ, ΔΕΚΑ ΓΡΑΦΟΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΡΥΦΕΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ, ενώ ετοιμάζονται και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.no1ladiesdetective.com και http://www.alexandermccallsmith.co.uk/

Τόνι Πάρσονς: Ανάμεσα σε δυο γυναίκες

Ένας άντρας που έχει δύο σπίτια χάνει το μυαλό του. Ένας άντρας που έχει δυο γυναίκες χάνει τη ψυχή του. Ο νέος και φιλόδοξος δικηγόρος Μπιλ Χόλντεν και η σύζυγός του Μπέκα μετακομίζουν με την τετράχρονη κόρη τους στην πολύβουη Σαγκάη, την πόλη των μεγάλων ευκαιριών και των μεγάλων πειρασμών, εκεί όπου φτιάχνονται περιουσίες και διαλύονται γάμοι. Η οικογένεια Χόλντεν μένει σ' ένα συγκρότημα διαμερισμάτων γεμάτο με "δεύτερες συζύγους": όμορφες νεαρές κοπέλες, σαν την Τζιν Τζιν Λι, πρώην δασκάλα, παθιασμένη με τα σταυρόλεξα. Όταν η Μπέκα αναγκάζεται να γυρίσει στο Λονδίνο για λίγο καιρό, ο Μπιλ καταφεύγει στην αγκαλιά της Τζιν Τζιν. Θέλει να είναι καλύτερος άνθρωπος από τον εκατομμυριούχο που συντηρεί την Τζιν Τζιν. Καλύτερος άντρας από όλους όσοι απατούν τις γυναίκες τους. Αλλά μπορεί να δώσει στην Τζιν Τζιν την αγάπη που της αξίζει; Και μπορεί ταυτόχρονα να αγαπάει και την Μπέκα, που είναι η αγαπημένη του γυναίκα και καλύτερή του φίλη; Ένα μυθιστόρημα για τα διλήμματα της σύγχρονης ζωής.

Βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα

Ο ΤΟΝΙ ΠΑΡΣΟΝΣ είναι δημοσιογράφος. Έχει εργαστεί για σημαντικά περιοδικά και εφημερίδες, όπως τα: The Face, Marie Claire, Daily Mail, Arena, Guardian, Elle, Daily Telegraph, The Spectator, Sunday Times, GQ. Σήμερα αρθρογραφεί στο περιοδικό Mirror και εμφανίζεται στην τηλεοπτική εκπομπή του BBC Late Review, ενώ είναι και παραγωγός πολλών ντοκιμαντέρ. Το μυθιστόρημα ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΜΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΙΟ ΜΟΥ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, είναι το πρώτο του βιβλίο και πολλοί θεωρούν ότι περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία, αφού ο Πάρσονς κράτησε ο ίδιος την κηδεμονία του παιδιού του μετά το διαζύγιό του, ενώ ο πατέρας του ήταν κι αυτός ήρωας πολέμου. Το βιβλίο αποτέλεσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία στην Αγγλία. Πούλησε περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα και παρέμεινε για 2 χρόνια στον αγγλικό κατάλογο με τα μπεστ σέλερ. Τιμήθηκε με το Βρετανικό Βραβείο για το Βιβλίο της Χρονιάς, καθώς και με το βραβείο Butler & Tanner Book of the Year. Το μυθιστόρημα ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΙΔΑΝΙΚΗ ΣΥΖΥΓΟΣ είναι η συνέχεια και έγινε δεκτό με εξίσου μεγάλο ενθουσιασμό.

Ατίκ Ραχίμι: Η πέτρα της υπομονής

Σενγκέ σαμπούρ είναι στα περσικά η Πέτρα της Υπομονής. Στην περσική μυθολογία πρόκειται για μια μαγική πέτρα που την τοποθετείς μπροστά σου και της "ρίχνεις" τους πόνους, τα βάσανα και τη θλίψη σου, της εμπιστεύεσαι ό,τι δεν τολμάς να αποκαλύψεις στους άλλους και η Πέτρα ακούει, απορροφά όλες τις λέξεις και όλα τα μυστικά σαν σφουγγάρι μέχρι που μια μέρα σκάει, εκρήγνυται. Κι εκείνη ακριβώς τη μέρα, νιώθεις γαλήνη και απελευθέρωση. Σε μια βομβαρδισμένη πόλη του Αφγανιστάν μια νεαρή γυναίκα κάθεται δίπλα στον ετοιμοθάνατο πολεμιστή άντρα της και του μιλάει. Του μιλάει για τα όνειρά της, τη ζωή της, τις επιθυμίες της, για τον πόλεμο, τη βία και το φόβο. Καθώς οι στρατιώτες στους γύρω δρόμους σκοτώνουν ανελέητα και λεηλατούν, αυτή εξομολογείται όσα δεν έχει τολμήσει να πει μέχρι τώρα. Και ο άντρας της γίνεται γι' αυτήν η Πέτρα της Υπομονής... Ένα διαμαντάκι της παγκόσμιας λογοτεχνίας, βραβευμένο με το Goncourt 2008.

Βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα

Ο ΑΤΙΚ ΡΑΧΙΜΙ είναι Αφγανός. Γεννήθηκε το 1962 στην Καμπούλ, τελείωσε το γαλλοαφγανικό λύκειο Εστικλάλ και σπούδασε λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο. Το 1984, ο πόλεμος τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την πατρίδα του και να καταφύγει στο Πακιστάν. Στη συνέχεια πήγε στη Γαλλία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο. Εκεί, στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, έκανε το διδακτορικό του στην οπτικοακουστική επικοινωνία. Σήμερα ζει στο Παρίσι και σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ.Το βιβλίο ΣΤΑΧΤΕΣ ΚΑΙ ΧΩΜΑ, που είναι το πρώτο του συγγραφέα, έγινε δεκτό με θερμές κριτικές στη Γαλλία, αμέσως μόλις κυκλοφόρησε. Μέχρι στιγμής τα δικαιώματα έχουν πουληθεί σε 15 χώρες. Μέσα στο 2002 θα κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο του Ατίκ Ραχίμι με τίτλο ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Μαρία Τζιρίτα: Μάτια μου

Εκείνο το απόγευμα κάθονταν στο μόλο, πάνω στα δίχτυα των ψαράδων που ήταν μαζεμένα σε στοίβες. Της είχε πει ο Λουκάς να καθήσουν να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα. Η Λένα μύριζε τον αέρα, ανάσαινε την αλμύρα της θάλασσας και ρουφούσε τα λόγια του με ακόρεστη δίψα. "Μακάρι να μπορούσες να το δεις Λενιώ...." της είπε εκείνος. "Το βλέπω Λουκά. Το βλέπω μέσα από σένα. Εσύ είσαι τα μάτια μου, δε σ' το έχω πει αυτό;" Ο Λουκάς με τη Λένα την τυφλή αγαπιόντουσαν από παιδιά. Ονειρεύονταν να παντρευτούν και να ζήσουν για πάντα ευτυχισμένοι στο χωριό τους, αλλά το σατανικό σχέδιο της μικρής της αδελφής γκρέμισε βίαια τα σχέδιά τους. Τριάντα χρόνια αργότερα θα ξανασυναντηθούν κάτω από πολύ ιδιόμορφες συνθήκες, οι ίδιοι πρωταγωνιστές σε διαφορετικούς όμως ρόλους. Άραγε η αγάπη εκείνη να είναι ακόμα ζωντανή; Μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης, έρωτα, πάθους, μέσα από δυο μάτια που δεν είδαν ποτέ το φως του ήλιου.

Βιογραφικό σημείωμα της συγγραφέα

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Από μικρή ηλικία έγραφε διηγήματα, εμπνευσμένα από την καθημερινότητα, και στο σχολείο αρκετές εκθέσεις της είχαν διακριθεί και βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Σπούδασε ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία, αλλά τα τελευταία χρόνια την κέρδισε ο κόσμος των επιχειρήσεων και του μάρκετινγκ. Σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνη πωλήσεων σε κατασκευαστική εταιρεία στη Γλυφάδα. Έχει μια κόρη και το χόμπι της είναι τα ενυδρεία. Λατρεύει τα ζώα και πολύ συχνά γράφει ιστορίες με πρωταγωνιστές τα αγαπημένα της χρυσόψαρα. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία, την οποία βίωσε προσωπικά και τη συγκλόνισε.

Κώστας Καρακάσης: Ο Βιολονίστας

Μια ιστορία Αγάπης που ξεκινά ένα Χριστουγεννιάτικο βράδυ σε κάποιο δρόμο της Αθήνας. Ένας εκπληκτικός βιολονίστας και μια πάμπλουτη κληρονόμος θα συναντηθούν από την Μοίρα. Απ' εκεί θα ξεκινήσει ο μίτος μια απίστευτης ιστορίας, τεσσάρων γενεών μουσικών που μεταναστεύουν σαν πλάνητες τσιγγάνοι. Κωνσταντινούπολη, Βιέννη, Βουδαπέστη και μια δεκάδα ευρωπαϊκών πόλεων με κατάληξη την Αλεξάνδρεια και τέλος την Αθήνα. Ο Οδυσσέας που πάλλει στην καρδιά κάθε Έλληνα και που θα αφήσει μέσα από τα μέλη αυτής της οικογένειας τα ίχνη του σε κάθε τόπο. Έρωτες και πάθη, σαγηνευτικές περιπέτειες μα και ανθρώπινα δράματα που συνιστούν την ίδια την Ζωή. Και όλα αυτά ρέουν σαν την μουσική που βγαίνει από τις χορδές ενός βιολιού και που γίνεται το σημάδι που σφραγίζει τον βίο και την πολιτεία των ανδρών που το κράτησαν στα χέρια τους. Γυναίκες που μαγεύτηκαν, ερωτεύτηκαν ή παθιάστηκαν από την δεξιοτεχνία αυτών των ανδρών που από τα μαγικά τους δάχτυλα ξεχύθηκε ένας ολόκληρος κόσμος αισθημάτων και παθών, έτσι όπως ακριβώς πρέπει και είναι η Μουσική και η μεγάλη Τέχνη όποιας μορφής. Να συγκινεί και να μαγεύει…

Βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ γεννήθηκε στην Αίγυπτο από Έλληνες γονείς και φοίτησε στην Ξενάκειο Σχολή του Καΐρου. Η οικογένειά του είχε άμεση σχέση με τον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο. Ο θείος του Σταύρος Καρακάσης, πολύ γνωστός στους αλεξανδρινούς αλλά και αθηναϊκούς κύκλους, ανήκε στην ομάδα των Αιγυπτιωτών ποιητών και λογοτεχνών του 1930. Μετά τον πόλεμο, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Σε πολύ νεαρή ηλικία κατετάγη εθελοντής στο Βασιλικό Ναυτικό, όπου υπηρέτησε για πολλά χρόνια. Κατόπιν άσκησε διάφορα επαγγέλματα και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον τουρισμό και τις δημόσιες σχέσεις. Άρχισε να γράφει από νεαρή ηλικία αλλά η συγγραφή δεν τον απασχόλησε ποτέ σοβαρά. Τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί στο Ναύπλιο για εφησυχασμό και απομόνωση, μακριά από τον "νέο τρόπο" ζωής της πρωτεύουσας. Διετέλεσε διευθυντής της ΔΕΠΑΝ Ναυπλίου για έξι χρόνια και υπήρξε ο εμπνευστής και ουσιαστικός δημιουργός του Μουσικού Φεστιβάλ Ναυπλίου. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με την ποίηση. Μάλιστα, δύο από τα ποιήματά του μελοποιήθηκαν από την Ηλέκτρα Παπακώστα στην δεκαετία του 1970 και τα ερμήνευσε η Καίτη Χωματά. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα έργα του: ΑΘΗΝΑ, ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΟΜΟΡΦΗ, το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Πεζογραφίας και Πνευματικών Αξιών από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων, έγινε μεγάλη εκδοτική επιτυχία και παραμένει μέχρι σήμερα ανάμεσα στα πλέον ευπώλητα βιβλία των τελευταίων χρόνων, καθώς και τα Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ και ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

Αθηνά Χάτζη: La Sagrada Familia

Η ιερά οικογένεια. Όχι πια μονάδες: τον πρώτο ρόλο έχει η οικογένεια. Η οικογένεια που τρέφει και εκτρέφει θηρία. Που βγάζουν νύχια επί τη βάσει της αρχής "ο θάνατός σου η ζωή μου". Η οικογένεια ως κύτταρο της κοινωνίας: άρρωστο κύτταρο. Και σε πλαίσια οικογενειακά, οι επιμέρους χαρακτήρες: ο παντοδύναμος, μα τόσο μόνος Διαμαντής. Η άχρωμη άγευστη και άοσμη μάνα, τυπική παλαιού τύπου μάνα χωριού με το μαύρο μαντίλι σε κάποιο αιώνιο πένθος. Η απαχθείσα Πελαγία-Μαρία, το κορίτσι του Μόρισον, η θεία εκ του θεϊκή που γίνεται θεία κατά το θειά. Η μυωπική Λένα: γεννήθηκε για να αντικαταστήσει. Ζει για να αποκαταστήσει τον κόσμο μέσα της. Ο πρωτότοκος: το αγόρι της εκδίκησης. Κόντρα στο Διαμαντή, γηγενή και αγρότη, άρα εξ ορισμού προσκολλημένο στη γη του, ο ναυτικός. Ο ποντοπόρος. Ο πνιγμένος σε σαράντα και μία θάλασσες του θολού μυαλού του. Ο μεσαίος. Παιδί σάντουιτς με βίο αδιάφορο. Ο Βενιαμίν. Ο εκλεκτός και αδικοχαμένος. Εξ ου και λατρεμένος για πάντα. Το γαϊτανάκι γυρίζει γύρω τους. Μαζί με το Μόρισον, την Τριστέτσα, τους άλλους γονείς και τους ανύποπτους επιβάτες του μετρό που μετρούν αυτοκόλλητα σπιτάκια στη στάση "Εθνική Άμυνα".

Βιογραφικό σημείωμα της συγγραφέα

Η ΑΘΗΝΑ ΧΑΤΖΗ γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλίας το 1975. Σπούδασε Αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διδάκτωρ Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλι της Καλιφόρνια. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η ΕΛΕΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΑΠΟΥΝΟΦΟΥΣΚΑΣ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Πασχαλία Τραυλού: Έστω μια φορά

Ένας υψηλόβαθμος αστυνομικός, μια νεαρή καθηγήτρια Πανεπιστημίου, μια εκκεντρική συγγραφέας ερωτικών μυθιστορημάτων, ένας γοητευτικός ηθοποιός, ένας ατίθασος έφηβος που ξέρει να "σπάζει" κωδικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, ένας οδηγός ταξί, μια περίεργη γυναίκα για την οποία υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι είναι η θεά Αφροδίτη κι ένα γέρικο αρπακτικό συνθέτουν το πάνθεον μιας παράξενης ιστορίας που μοιάζει με κάτι που δεν είναι, δίνοντας την εντύπωση μιας αστυνομικής υπόθεσης ενώ στην ουσία πρόκειται για μια ανατομία του έρωτα... Μια αστυνομική έρευνα φέρνει στο φως επτά ιστορίες αγάπης που δοκιμάστηκαν στη φωτιά του χρόνου, κρύβοντας ζοφερά μυστικά και παίζοντας με το μύθο και την αλήθεια. Θύτες και θύματα φιλοτεχνούν ένα περίεργο γαϊτανάκι εκπλήξεων και ανατροπών καθώς ασταμάτητα μπερδεύονται και εναλλάσσονται οι ρόλοι τους στο σταυροδρόμι του χρόνου…

Βιογραφικό σημείωμα της συγγραφέα

Η ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΤΡΑΥΛΟΥ γεννήθηκε το 1970 στην Τρίπολη Αρκαδίας. Μέχρι τα δεκαοχτώ της έζησε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Το 1988 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, όπου σπούδασε Ελληνική Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή. Τότε έκανε και τις πρώτες συγγραφικές της απόπειρες με μικρά διηγήματα που εκδόθηκαν σε τοπική εφημερίδα της Βέροιας. Ασχολείται με τη μουσική και τη ζωγραφική και ταξιδεύει συχνά. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν με μεγάλη επιτυχία τα πέντε πρώτα μυθιστορήματά της, ΜΕ ΜΠΑΛΑΝΤΕΡ ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ, ΗΘΕΛΑ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΝΤΙΟ, το οποίο θα κυκλοφορήσει και στα τουρκικά, Η ΜΑΤΖΙΚΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ ΣΥΡΤΑΡΙ και ΦΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΞΙ το οποίο είναι υποψήφιο για το "Βραβείο Αναγνωστών 2008».

1 comment:

αθηνά χατζή/ athena hadji said...

Καλημέρα και ευχαριστώ για την αναφορά στην επικείμενη έκδοση του βιβλίου μου.