Monday, July 2, 2012

Jeffery Deaver – XO


Για να πω το κρίμα μου δεν είμαι και μεγάλος οπαδός της σειράς βιβλίων του Τζέφρι Ντίβερ με πρωταγωνίστρια την κινησιολόγο Κάθριν Ντανς. Ωστόσο αυτό το μυθιστόρημα είναι το καλύτερο από τα τρία, που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, και μπορώ να πω ειλικρινά ότι το απόλαυσα.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει το ΧΟ το τίτλου (όχι, δεν εννοώ Χριστιανός Ορθόδοξος) οπότε θα μπω κατευθείαν στο ψητό. Η Κάθριν Ντανς, πράκτορας του Γραφείου Ερευνών της Καλιφόρνιας και φανατική οπαδός των παραδοσιακών μουσικών ήχων, παίρνει λίγες ημέρες άδεια απ’ τη δουλειά και βάζει πλώρη για τις ερημιές του νότου, όπου σκοπεύει να ηχογραφήσει τη δουλειά κάποιων όχι και τόσο διάσημων μουσικών από το Μεξικό.

Στην αρχή όλα πάνε καλά: βρίσκει τους μουσικούς, ηχογραφεί κάποια από τα τραγούδια τους, τα οποία και αρχίζει να επεξεργάζεται μέχρι να αποφασίσει ποια από αυτά θα αναρτηθούν στη σχετική ιστοσελίδα που διατηρεί. Από κει, χρήστες από όλο τον κόσμο, θα μπορούν να τα κατεβάσουν έναντι κάποιου αντίτιμου, και τα λεφτά, σε μεγάλο ποσοστό θα καταλήξουν στις τσέπες των ίδιων των μουσικών.

Αλλά, ως συνήθως, όπου πηγαίνει η Ντανς, τα προβλήματα την ακολουθούν, ή, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση, προηγούνται αυτής. Καθώς λοιπόν φθάνει στο Φρέσνο, για να συναντήσει την καλή της φίλη και τραγουδίστρια-σύμβολο της κάντρι-ποπ μουσικής, Κέιλι Τάουνι, μαθαίνει ότι η τελευταία περνά ζόρια.

Ένας άντρας ονόματι Έντουϊν Σαρπ, ο οποίος εδώ και μήνες έχει γίνει η σκιά κι ο εφιάλτης της, βρίσκεται στην πόλη, και η κοπέλα τρέμει στην ιδέα και μόνο ότι θα μπορούσε να τον συναντήσει. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν ένας από τους τεχνικούς που τη βοηθούν στις περιοδείες και τις ζωντανές εμφανίσεις της, ανακαλύπτεται νεκρός. Στην αρχή οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι ο θάνατός του προήλθε από ατύχημα, αλλά σύντομα αλλάζουν γνώμη και αρχίζουν να μιλούν για δολοφονία.

Η Ντανς πηγαίνει εσπευσμένα στη σκηνή του εγκλήματος, αλλά οι ντόπιοι μπάτσοι δεν την υποδέχονται με ανοικτές αγκάλες. Η Κέιλι είναι το μεγάλο αστέρι και καμάρι της μικρής τους πόλης και είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα για να τη βοηθήσουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα χρειαστούν τις υπηρεσίες της φίλης της.

Ο βασικός ύποπτος για το έγκλημα είναι, φυσικά, ο Σαρπ, τον οποίο προσκαλούν στο τμήμα για μια φιλική συνομιλία που μετατρέπεται σε μπούμερανγκ γι’ αυτούς. Ο τελευταίος είναι πονηρός και πανέξυπνος κι εκεί που πιστεύουν ότι τον έχουν παγιδευμένο στη γωνιά, όλο και ξεγλιστράει. Ακόμη και η Ντανς, που παρακολουθεί απρόσκλητη την ανάκριση πίσω από τον καθρέφτη, δεν μπορεί στ’ αλήθεια να διαβάσει αυτό τον άντρα. Είτε είναι όντως μια ιδιοφυΐα και έχει την κατάσταση υπό απόλυτο έλεγχο, είτε, όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό, είναι αθώος.

Όπως θα περίμενε κανείς τα πράγματα σύντομα θ’ αρχίσουν να πηγαίνουν απ’ το κακό στο χειρότερο και οι αστυνομικοί θα τα κάνουν θάλασσα ξανά και ξανά, οπότε, θέλοντας και μη, θα ζητήσουν τα φώτα της Ντανς. Μέχρι να συμβεί αυτό όμως, η υπόθεση θα γίνει τόσο περίπλοκη και θ’ αποκτήσει τέτοιες διαστάσεις, που ούτε κι αυτή ακόμη δεν θα ξέρει πια που πατά και που πηγαίνει.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Σαρπ, αλλά πέρα απ’ την παρουσία του στην πόλη και τις υποψίες των αστυνομικών, δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που να αποδεικνύει ή έστω να υποδεικνύει την ενοχή του. Μήπως εμπλέκονται και κάποιοι άλλοι στην υπόθεση; Κι αν ναι, ποιος είναι ο εγκέφαλος που κρύβεται πίσω απ’ όλ’ αυτά που συμβαίνουν;

Όσο περνούν οι μέρες τόσο τα ερωτήματα αυξάνονται και οι απαντήσεις όλο και λιγοστεύουν. Τότε ακριβώς η βοηθός αποφασίζει ότι χρειάζεται κι η ίδια βοήθεια, κι έτσι σύντομα καταφθάνει στην πόλη το, ποιητική αδεία, ιππικό. Μιλάμε για τον Λίνκολν Ράιμ και την Αμέλια Σας φυσικά, που ως συνήθως καταφέρνουν σχεδόν σε χρόνο μηδέν να φέρουν στο φως κάποια στοιχεία, τα οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή παρέμεναν στο σκοτάδι.

Το ΧΟ είναι ένα πολύ καλό θρίλερ, το οποίο συνοδεύουν οι στίχοι ενός ολόκληρου άλμπουμ κάντρι μουσικής, που έγραψε ο πολυτάλαντος συγγραφέας. Ο Ντίβερ, όπως διαβάζουμε στο ίντερνετ, βρίσκεται αυτές τις μέρες σε περιοδεία με την τραγουδίστρια Treva Blomquist, που ερμηνεύει τα εν λόγω κομμάτια.

Παρουσιάσεις βιβλίων του ίδιου συγγραφέα:

Twisted & More Twisted
The Sleeping Doll
The Broken Window
The Bodies Left Behind
Roadside Crosses
The Burning Wire
Edge
Carte Blanche

No comments: