Monday, July 16, 2012

Timothy Hallinan - The Fear Artist


Το The Fear Artist του Τίμοθι Χάλλιναν που κυκλοφορεί αύριο στο εξωτερικό είναι ένα θρίλερ υψηλών οκτανίων, που διαδραματίζεται στην Μπανγκόκ.

Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που διάβασα ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη χώρα που ζω και ίσως γι’ αυτό μου άρεσε τόσο. Δεν είναι μόνο το ότι περιγράφει πράγματα και καταστάσεις που γνώρισα από κοντά και λίγο πολύ έχω ζήσει όμως, είναι και το γεγονός ότι ο συγγραφέας μοιάζει να ξέρει την πόλη σαν την τσέπη του, έτσι ώστε τα γεγονότα που περιγράφει να φαίνονται λίγο πολύ αληθοφανή και να προσθέτουν αρκετά στην ιστορία του. Μου άρεσαν ιδιαίτερα οι περιγραφές των διάφορων ντόπιων-ξένων, αλλά και επισκεπτών, που τριγυρνούν στις πιο βρώμικες γειτονιές της πόλης και παριστάνουν ότι σοκάρονται απ’ όλ’ αυτά που βλέπουν.

Όπως και νάχει, αυτό είναι το πέμπτο βιβλίο σε μια σειρά από μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον Πόουκ Ράφφερτι, έναν αμερικανό που ζει στην Μπανγκόκ με την ιθαγενή γυναίκα του, Ρόουζ και την υιοθετημένη κόρη τους Μιάου, και ο οποίος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καταφέρνει πάντα να βάζει τον εαυτό του σε μπελάδες.

Αυτή τη φορά ωστόσο οι εν λόγω μπελάδες κυριολεκτικά πηγαίνουν και τον βρίσκουν και όπως φαίνεται δεν θα είναι και τόσο εύκολο να ξεφύγει απ’ αυτούς. Τι συμβαίνει; Καθώς βγαίνει από ένα μαγαζί, όπου πήγε να αγοράσει μπογιά για να βάψει το διαμέρισμά του, ένας άντρας, επίσης αμερικανός όπως όλα δείχνουν, πέφτει νεκρός στην αγκαλιά του, χτυπημένος από τις σφαίρες κάποιου αόρατου δολοφόνου. Προτού προλάβει να ξεψυχήσει ωστόσο καταφέρνει να ψιθυρίσει λίγες λέξεις στ’ αυτί του Πόουκ, ένα όνομα και μια τοποθεσία, και να τοποθετήσει ένα χαρτάκι στην τσέπη του.

Ο Πόουκ, όπως θα ανέμενε κανείς τα έχει χαμένα. Και σαν κι αυτό που συνέβηκε να μην ήταν αρκετό, καταφθάνει άμεσα στη σκηνή και ένα τηλεοπτικό συνεργείο. Εκτός λοιπόν κι αν έρθει ο κόσμος ανάποδα, θα γίνει έστω και για μια μέρα διάσημος, μια φήμη που καθόλου δεν επιθυμεί. Ωστόσο οι μπελάδες του δεν τελειώνουν εκεί, καθώς σύντομα κάνουν την εμφάνισή τους και δύο αστυνομικοί και πλακώνουν τις ερωτήσεις. Ο Πόουκ είναι φανερά εκνευρισμένος, αλλά προσπαθεί να κρατήσει την αυτοκυριαρχία του, αφού το ξέρει πολύ καλά ότι ο θύμος μόνο μεγαλύτερα προβλήματα θα μπορούσε να του δημιουργήσει.

Προς το παρόν θεωρείται μάρτυρας για το έγκλημα, αλλά κι αυτό σύντομα πρόκειται ν’ αλλάξει, αφού η περιέργεια και το πείσμα του θα πάρουν το πάνω χέρι και θα τον οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η μανία του να το παίζει ντετέκτιβ θα ανατρέψει τα πάντα στη ζωή του και θα τον υποχρεώσει να εγκαταλείψει όλα όσα έχει, όχι μόνο για να σώσει τον εαυτό του, αλλά και για να προστατέψει την οικογένειά του, που ευτυχώς όταν συμβαίνουν όλ’ αυτά βρίσκεται μακριά. Φυσικά αυτό δεν πάει να πει ότι θα παρατήσει τις έρευνές του. Αντίθετα θα τις συνεχίσει με μεγαλύτερη οργή και πείσμα.

Ακολουθώντας τον σ’ αυτήν την επίμονη και επίπονη διαδρομή του σε μπαράκια δίχως όνομα και καταγώγια, σε αγορές και σε δρομάκια, θα μάθουμε αρκετά πράγματα για την πόλη, αλλά και κάποια άλλα που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα στο Νότο, τα παιχνίδια των πρώην και νυν κατασκόπων, τις μεγάλες και κρυφές μπίζνες, ακόμη και για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Ο συγγραφέας μας παραδίδει μια εκρηκτική περιπέτεια που δεν απευθύνεται μόνο στους φίλους των θρίλερ, αλλά και στους αναγνώστες της λεγόμενης «ποιοτικής» λογοτεχνίας, αφού οι περιγραφές των τόπων και των ανθρώπων, των συνηθειών και των πρακτικών κάποιων, των λαθών και των παθών κάποιων άλλων, εμπλουτίζουν σε μεγάλο βαθμό την πλοκή αυτού του μυθιστορήματος και ως εκ τούτου και την αναγνωστική απόλαυση.

No comments: