Tuesday, July 10, 2012

Βιβλιο-νέα


Καθώς το φιλοθέαμων κοινό αναμένει με αγωνία την κυκλοφορία σε λίγες μέρες του The Dark Knight Rises, της τελευταίας ταινίας της τριλογίας του Κρίστοφερ Νόλαν με πρωταγωνιστή τον σκοτεινό ιππότη, ούτε λίγο ούτε πολύ πέντε κόμικς με πρωταγωνιστή τον Μπάτμαν έκαναν την εμφάνισή τους στη σχετική λίστα των Νιου Γιορκ Τάιμς. Πρόκειται για τους τόμους: Batman: The Black Glove, στη ντελούξ εκδοχή, The Court of Owls, Detective Comics Volume 1, Death by Design και Batwoman.

Μια και μιλάμε για μπεστ σέλερς να πούμε ότι η παντοκρατορία της Ελ Τζέιμς ακόμη καλά κρατεί στην Αμερική, όπου οι τρεις τόμοι που συνέγραψε καταλαμβάνουν τις πρώτες τρεις θέσεις σε πωλήσεις. Το θετικό είναι ότι πολύ καλά κρατεί και το τελευταίο εξαιρετικό μυθιστόρημα της Γκίλιαν Φλιν Gone Girl, το οποίο μετά από ένα μήνα παραμένει στην τέταρτη θέση. Πατείστε στον τίτλο για την παρουσίαση που έγραψα για το βιβλίο.

Ο Nathan Englander τιμήθηκε με το γενναιόδωρο βραβείο Frank O' Connor για τη συλλογή διηγημάτων του What We Talk About When We Talk About Anne Frank. Μπορεί ο συγγραφέας να έγινε 25 χιλιάδες ευρώ πλουσιότερος, αλλά αν έπαιρνε πριν από ένα χρόνο το βραβείο τότε θα λάμβανε 35 χιλιάδες. Όπως διαβάζω αν δεν βρεθούν νέοι χορηγοί το βραβείο ίσως και να καταργηθεί.

Και τα μυαλά στα κάγκελα. Άραβες χορηγοί απέσυραν τα πετροδόλαρά τους από το γαλλικό Βραβείο Αραβικού Μυθιστορήματος, επειδή ο συγγραφέας τον οποίο επέλεξε να βραβεύσει η επιτροπή, ο Αλγερινός Μπουαλέμ Σανσάλ υπέπεσε στο θανάσιμο αμάρτημα του να επισκεφθεί το Ισραήλ. Ίσως να είναι άσχετο το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις όλων των χωρών στην περιοχή, με εξαίρεση το Ιράν και, τελευταίως, την Τουρκία τα πάνε καλά εδώ και χρόνια με τον... θανάσιμο εχθρό. Όπως φαίνεται τα λόγια μετράνε περισσότερο απ' τις πράξεις για τους πεφωτισμένους άραβες ηγέτες.

Θα κλείσω το σημερινό δελτίο αναφέροντας ότι η βιοτεχνία Έρνεστ Χέμινγουεϊ ακόμη καλά κρατεί. Γι' αυτό και οι απογόνοι του αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν ένα νέο τόμο του βιβλίου Αποχαιρετισμός στα όπλα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι 47 εκδοχές για το τέλος του, που είχε γράψει ο συγγραφέας. Η νέα έκδοση είναι διαθέσιμη από σήμερα.

No comments: