Wednesday, July 25, 2012

Nelson DeMille – Death Benefits


Το Death Benefits είναι ένα ακόμη διήγημα που κυκλοφορεί μονάχα σε ebook την 1η Αυγούστου.

Εδώ έχουμε την ιστορία του Τζακ Χένρι, ενός πολύ επιτυχημένου στο παρελθόν συγγραφέα, που τα τελευταία χρόνια τραβά ζόρια. Ζόρια που γίνονται όλο και χειρότερα όσο περνά ο καιρός.

Ο Τζακ έγραψε μερικά μπεστ σέλερς στο παρελθόν, αλλά τα δύο τελευταία του βιβλία απέτυχαν παταγωδώς, με αποτέλεσμα η οικονομική του κατάσταση να πάρει την κάτω βόλτα: χρωστά μισό εκατομμύριο δολάρια στην εφορία, ενώ έχει να συντηρεί ένα μεγάλο σπίτι στη Νέα Υόρκη, του οποίου το ενοίκιο φτάνει τα δέκα χιλιάρικα το μήνα, και να πληρώνει μισθούς σε μια οικιακή βοηθό και τη γραμματέα του. Αλλά αυτά δεν είναι τα μοναδικά του έξοδα: πληρώνει επίσης διατροφή σε δύο πρώην συζύγους, ενώ νοικιάζει και μια καλοκαιρινή κατοικία στα Χάμπτονς για το ευκαταφρόνητο ποσό των 140 χιλιάδων δολαρίων τη σεζόν.

«Πώς ξέπεσα τόσο;» αναρωτιέται. Φυσικά δεν φταίει ο ίδιος, αλλά ο ατζέντης του, ο Σταν Γουΐκοφ, που δεν μπορεί να του εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο της προκοπής και να πουλήσει τα βιβλία του στο Χόλιγουντ, αλλά και ο εκδότης του, που δεν κάνει και την καλύτερη δουλειά σε ό,τι αφορά την προβολή του.

Τι να κάνει λοιπόν; Τι; Απ’ όλους τους πιστωτές μπορεί λίγο πολύ να ξεφύγει, αλλά η εφορία δεν χαρίζει κάστανο. Πρέπει να βρει λεφτά και να τα βρει τώρα. Μα πώς; Κι από πού;

Ξαφνικά βλέπει ένα από τους πολλούς λογαριασμούς που στοιβάζονται ανέγγιχτοι στο γραφείο του και θυμάται κάτι: μια ασφάλεια ζωής σύμφωνα με την οποία αν εκείνος πέθαινε ο Σταν θα λάμβανε πέντε εκατομμύρια δολάρια, ενώ αν τα τίναζε ο τελευταίος θα έπαιρνε ο ίδιος το λεφτά.

Η απελπισία λοιπόν θα τον οδηγήσει στην εγκληματική σκέψη («Πίσω από κάθε μεγάλη περιουσία κρύβεται κάποιο έγκλημα», αναλογίζεται). Θα καταφέρει όμως να μετατρέψει την σκέψη σε πράξη;

Ένας μονάχα τρόπος υπάρχει για να το ανακαλύψει αυτό. Καλεί λοιπόν τον Σταν να τον επισκεφθεί για ένα Σαββατοκύριακο ξεγνοιασιάς στα Χάμπτονς, εκεί όπου θα παιχτεί η τελευταία πράξη του δράματος και η πλέον ανατρεπτική.

Εδώ θα λέγαμε ότι έχουμε μια εξαιρετική ιδέα για μια ιστορία και πολύ καλή πλοκή, αλλά ένα κάπως λειψό αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, ο συγγραφέας θα μπορούσε να την αναπτύξει ακόμη περισσότερο, ρίχνοντας βάρος στη δυναμική που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στους δύο άντρες στο πέρασμα του χρόνου.

Όπως και νάχει, ό,τι έγινε έγινε. Ο αναγνώστης στο τέλος του «τόμου» έχει την ευκαιρία να διαβάσει τα δύο πρώτα κεφάλαια από το επόμενο μυθιστόρημα του συγγραφέα The Panther, που θα κυκλοφορήσει στις 16 Οκτωβρίου.

No comments: