Saturday, July 28, 2012

Βιβλιο-νέα


Μια "Ολυμπιακή Ωδή", γραμμένη στα αρχαία ελληνικά, παρέγγειλε ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων και ο ποιητής Armand D' Angour έσπευσε να πραγματοποιήσει την επιθυμία του. Την Ωδή είχε ήδη την ευκαιρία να απαγγείλει σε πρόσφατη εκδήλωση ο Τζόνσον, ο οποίος, όσο κι αν ακούγεται παράξενο στ' αυτιά μας, μιλάει αρχαία ελληνικά. Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο και τη μετάφρασή του στα αγγλικά εδώ.

Μεγάλη εντύπωση έχουν προκαλέσει στο βιβλιόφιλο, αλλά και σινεφίλ κοινό, οι πρώτες σκηνές από τα γυρίσματα του μυθιστορήματος του David Mitchell Cloud Atlas, που βγήκαν στον αέρα. Ήδη οι κριτικοί άρχισαν ν' αναρωτιούνται κατά πόσο αυτή η ταινία θα μπορούσε να είναι το νέο Inception. Να αναφέρω ότι τη χρηματοδότηση της ταινίας έχουν αναλάβει οι γερμανοί και θα είναι η πιο ακριβή παραγωγή στην ιστορία της χώρας. Και το πιο πάραξενο; Ρη σκηνοθεσία έχουν αναλάβει τρία άτομα: Οι αδελφοί Wachowski που μας χάρισαν το Μάτριξ και ο γερμανός Tom Tykwer. Για να δείτε το εκτεταμένο τρέιλερ κάντε κλικ.

Κάποιες "χαμένες" ιστορίες της εξαιρετικής διηγηματογράφου Καθρίν Μάνσφιλντ έχουν ανακαλύψει κάποιοι ερευνητές στα αρχεία. Τα διηγήματα αυτά θα συμπεριληφθούν σε μια συγκεντρωτική συλλογή που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο στη Βρετανία από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις του Εδιμβούργου.

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ με τις μαζικές δολοφονίες σινεφίλ στη διάρκεια της προβολής της νέας ταινίας του Μπάτμαν, η εταιρεία που εκδίδει τα κόμικς με πρωταγωνιστή το δημοφιλή ήρωα αποφάσισε να καθυστερήσει για ένα μήνα την κυκλοφορία του νέου τόμου Batman Inc #3, επειδή, σύμφωνα με την ανακοίνωση κάποιες σκηνές σ' αυτό ίσως να προκαλέσουν κάποια αναστάτωση στο κοινό. Νέα ημερομηνία κυκλοφορίας: 22 Αυγούστου.

Για κάποιου είδους ελιτισμό, αλλά και για διακρίσεις κατηγορεί το βραβείο Μαν Μπούκερ με κείμενο του στον Γκάρντιαν ο Άλαν Μπισέτ. Σύμφωνα με τα λεγομένα του το βραβείο λειτουργεί σαν κάποιου είδους λέσχη, όπου οι άνθρωποι που κρίνουν είναι κάποιοι που θέλουν να διαβάζουν για θέματα που καταλαβαίνουν, γραμμένα από κάποιους σαν κι αυτούς. Αναφέρει επίσης πολλά ονόματα συγγραφέων που αν και το άξιζαν, δεν κατάφεραν ποτέ να κατακτήσουν το συγκεκριμένο βραβείο λόγω, κυρίως, της χώρας καταγωγής τους.

No comments: